Марсонаутска здрава храна – хоризонталне и вертикалне биљке

Свемирске експедиције су одавно стварност, а један од најзахтевнијих задатака стручњака је да космонаутима обезбеде здраву храну. Чешки научници отворили су лабораторију за експериментално гајење хране прилагођене недостатку воде и екстремно лошим условима, попут оних на Марсу, а резултати показују да је исти метод применљив и у областима погођеним климатским променама.

„Марсонаутски“ експеримент свемирског инжењера Јана Лукачевића и његовог тима с Прашког универзитета за науку о животу заснован је на аеропоници - гајењу биљака у ваздуху, без тла, уз ограничену, минималну употребу воде.

Биљке расту хоризонтално, из вертикалних јединица које су сложене једна на другу како би заузимале мало просора. Експериментише се и са променама светла и температуре, а већ су успешно одгајени и дегустирани листови салате, горчица, ротквице и биљке попут босиљка и нане.

„Имају диван укус јер расту у контролисаном окружењу, уз обезбеђене потребне хранљиве материје“, рекао је Јан Лукачевић.

Главна предност оваквог гајења је што се користи 95 осто мање воде него што је уобичајено, уз уштеду простора, чиме би у будућности могли да се повећају и пољопривредни приноси у подручјима која су погођена климатским променама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се