Дрво старо 1.200 година као енциклопедија климатских промена

Бор, који стручњаци сматрају најстаријим четинарским дрветом у Европи, има више од 1.200 година и, и даље расте у Италији, захваљујући стручњацима који се боре да га очувају здравим, и заштите од лоших временских прилика.

Истраживачи су бору дали име Италус када је случајно откривен 2017. године, у националном парку „Полино“ у Калабрији, у Италији. 

Расте на веома стрмој, каменитој падини а анализа стабла могла би да помогне истраживачима да боље схвате како су шуме реаговале на различите климатске прилике и глобално загревање.

Сматра се да је дрво никло 789. године. Дрво иначе расте на надморској висини од 1.900 метара, на јужној падини планина Сера дела Ћијаволе.

Кармело Пицути, представник националног парка „Полино“, рекао је да дрво посебно треба сачувати за будуће генерације.

„Ми смо као институција дужни да научну вредност овог стабла поделимо са што више људи, посебно са стручњацима. Тако да, када је реч о туризму и посетиоцима који би да виде бор, морамо бити опрезни и предузети мере заштите. Учинићемо све неопходно како би дрво што дуже остало у животу, имајући у виду да већ има 1.230 година“, испричао је за LaC News24 Пицути.

Италус је преживео низ различитих временских услова током последњег миленијума, укључујући хладније раздобље у Средњем веку и пораст температуре у последњих 100 година.

Упркос свим тим променама, четинар и даље расте без проблема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи