У Kопенхагену изграђено скијалиште на спалионици отпада

Најчистије светско енергетско постројење за прераду отпада „Kопенхил“ у Kопенхагену, које 440.000 тона отпада годишње прерађује у чисту енергију и снабдева струјом више од 150.000 домаћинстава, сада има и урбани рекреативни центар на врху зграде.

Посетиоци данског града моћи ће на врху спалионице да скијају, јер је стаза за скијање направљена тако да постоје три нагиба различитог градијента, па скијаши свих нивоа могу да је користе без проблема, преноси портал Екоблог.

Осим тога, на врху „Kопенхила“ постоји и стаза за пешачење, зид за пењање и кафић са погледом на град.

Kреатори „Kопенхила“ су чак смислили како да на едукативан начин извештавају људе о напретку постројења и то тако што ће димњак избацивати облаке дима у облику прстена сваки пут када се отпусти тона угљен-диоксида.

Ових дана, на ски-стази, чести гости су Деда Мраз и пријатељи, најављујући догађаје на „Копенхилу“ поводом божићних и новогодишњих празника.

Сматра се да ће Копенхаген до 2025. године постати први град у свету са нула емисије угљен-диоксида.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво