Научници траже забрану филтера на цигаретама

Опушци од цигарета чине невероватну једну трећину укупног пластичног отпада на планети и веома је дискутабилно да ли уопште штите пушаче од дуванског дима, истичу научници са Лондонске школе за хигијену и тропске болести и траже од Велике Британије и власти широм света потпуну забрану филтера на цигаретама.

Осим тога што чине огроман удео у загађивању животне средине, научници тврде да филтери на цигаретама не штите пушаче на начин на који се представља и да због њих цигарете нису мање штетне.

Цигарете са филтером су се први пут појавиле 50-их и примарно су направљене од целулозног ацетата. Испрва су били осмишљени као начин да се смањи излагање бројним штетним хемикалијама, за које су научници у то време почели да сумњају да изазива рак.

Убрзо је, међутим, постало очигледно да улогу за коју су намењени нису обављали како је планирано.

Упркос томе што филтери могу да блокирају крупније честице, попут катрана, они не спречавају ситније честице које пробијају дубље у плућа. Штавише, уживаоци чешће још јаче и дубље удишу, јер филтери доприносе на угодности приликом пушења и смањују иритирање плућа.

Иако се целулозни ацетат распада брзо распада у року од неколико месеци под правим условима, баченим опушцима цигарета најчешће је потребно више од десет година да нестану.

То их чини и једним од највећих еколошких проблема, посебно у времену када је планета презагађена пластичним отпадом. Око 5,5 билиона цигарета се годишње попуши на планети. Од тога мало мање од пет билиона је са филтерима, а две трећине опушака се неодговорно одлаже.

Организација "The Ocean Conservancy", која се више од 30 година бави чишћењем обала и плажа, наводи да већ 32 године филтери од цигарета су најчешћи отпад који се може пронаћи. Група истиче да они чине трећину сакупљеног отпада и далеко су присутнији од пластичних флаша, чепова, есцајга и сламчица.

Докази о њиховој неефикасности и негативном утицају на животну средину, индустрија цигарета остаје при ставу да су цигарете са филтером „здравије“.

Постоји још много доказа да је формула филтера промењена тако да аутоматски пожуте када се пуши цигарета како би преварили пушача да служе нечему. Такође су уведене и дубиозне иновације, попут ситних рупица на њима које, наводно, смањују количину дима који се удише.

У извештају у Бритиш медикал џорналу (British Medical Journal), научници су ургирали власти Велике Британије и других земаља да потпуно забране филтере на цигаретама.

„Упркос томе што су филтери најчешће сакупљени отпад на свету, индустрија је у највећој мери успела да избегне јавни прекор према пластичном отпаду, какав су, примера ради, Мекдоналдс или Старбакс осетили", навели су научници.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 26. окт 2019, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana Filtera ITEKAKO!

Ne samo što trujete sebe i druge oko vas, nego još i plaćate to tj bacate pare svaki dan na to trovanje i vas i nas.
Onda kad neko spomene da su filteri još ekstra zlo i razlog bataliti tu glupost, vi vrištite kao da vas mi trujemo a ne vi nas. Dajete pare svim tim infustrijama što nas truju i još kukate i traźite filozofiju izgovora da se isećate bolje.
Vreme za budjenje. Postoji samo jedan pravilan put. Samo jedan pravilan način. Sve ostalo su izgovori i kukanje. Pušenju treba da se stavi tačka kao i mnogim ljudskim glupostima.

(петак, 25. окт 2019, 18:41) - DrMr [нерегистровани]

Zabrana filtera?

A jel ti znas koliko je velika,glomazna,industrija cigareta i privreda koja prati tu industriju?Naznacicu ti samo jednu granu od industrije cigareta,prva grana je poljoprivrednik,razmisli koliko ima jos grana do odbacenog filtera.Uz ovo dolazi propaganda da se ne pusi,dolaze jos razne tablete i flasteri da se odvikne od pusenja,svi zaradjuju novac.Ako bi se zabranile cigarete,na prvom mestu je drzava koja gubi ogroman novac od poreza,gube se radana mesta kojih je milionima vise nego onih kojima steti duvan.Zato nek svaki pojedinac sam odluci dali ce pusiti ili ne.Nije ti bas pametno izlaganje u komentaru,propaganda da se ne pusi uticala je na tebe,a ti sto su te ubedili zaradjuju novac njihom propagadom,razmisli kako.

(петак, 25. окт 2019, 17:09) - Ulmer [нерегистровани]

Nije samo Srbiji

Svuda ima razbacanih filtera od cigareta.Ni u Nemackoj nije bolje,postavljaju po gradovima,i u parkovima posebne posude gde se odlazu filteri ipaik ih ima razbacanih,ne savesnih ima svuda.Izbacuju iz autombila filtere...itd.

(петак, 25. окт 2019, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana filtera?

Alo, hoće li se pojaviti neko normalan? Pa valjda treba zabraniti cigarete kompletno? Svi drugi proizvodi, kao i svi drugi narkotici, štete samo onome ko ih direktno konzumira, jedino pušači imaju neko neverovatno pravo da guše i truju koga god požele! Dosta bre! Neka žvaću i gutaju cigarete. Ili dajte zakon po kom i normalni mogu da guše i truju pušače! Hemikalijama po želji, naravno. Isto kao pušači. Jednom i normalni da dobiju jednaka prava.

(петак, 25. окт 2019, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Srbija prepuna razbacanih pikavaca.

Treba samo proci Beogradskim ulicama i parkovima i pogledati dole, ili samo pratiti nekog pusaca. Dovoljno!

(петак, 25. окт 2019, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Filter za cigarete

Secam se da su se krajem sezdesetih jos mogle naci cigarete koje su umesto filtera od celuloznog acetata imale filter od presavijene trake filter papira, koji se inace koristi hemijskim laboratorijama.