У Катару је толико врело да морају да расхлађују и улице

Температуре у Катару – једном од најтоплијих места на Земљи – толико су порасле да су власти поставиле климатизацију на отвореном, укључујући улице и пијацe.

Земља, у којој летње температуре досежу и до 46 степени Целзијуса, већ је започела увођење климатизације на фудбалске стадионе у оквиру припрема за Светско првенство 2022. године - чије одржавање је померено на децембар због екстремних врућина.

Огромни расхладни уређаји су такође постављени дуж тротоара, па чак и у отвореним тржним центрима, како би се омогућило нормално функционисање током дана.

Међутим, ово расхлађивање отвореног простора додатно доприноси убрзању зачараног круга, јер електрична енергија којом се напајају ови уређаји добија се од фосилних горива, који пак у атмосферу избацују још више угљен-диоксида, који изазива климатске промене и глобално отопљавање.

Катар је иначе, земља која емитује највише гасова који изазивају ефекат стаклене баште по глави становника. Према подацима Светске банке, скоро три пута више од Америке и готово шест пута више од Кине. Поред тога, око 60 одсто укупне електричне енергије Катар користи за хлађење. Истовремено, климатизација чини мање од 10 одсто потрошње електричне енергије у Кини или Индији.

„Ако искључите клима уређаје, биће неподношљиво. Не можете ефикасно функционисати“, каже Јусеф ал-Хор, оснивач Заливске организације за истраживање и развој, за Вашингтон пост.

У брзорастућим урбаним областима широм Блиског Истока, неки предвиђају да би градови могли постати ненастањиви, наводи Мухамед Ајуб, виши директор истраживања на катарском Институту за истраживање животне средине и енергије.

„Говоримо о повећању од четири до шест степени Целзијуса у подручју које већ има високе температуре“, додаје Ајуб.

Температуре у Катару су већ порасле за више од два степена Целзијуса у односу на прединдустријска времена, што је по међународним стандардима максимум да не би дошло до катастрофалних последица.

То се, како тврде научници, дешава због природе климатских промена које се не одражавају подједнако на све регионе, као и због нагле изградње која додатно утиче на климу у главном граду, Дохи.

Температуре током ноћи у летњим месецима ретко када падају испод 32 степена Целзијуса. У топлотном таласу који је захватио Катар јула 2010. године, температуре су достизале ниво од 50,4 степена Целзијуса.

Немачка телевизија је извештавала о стотинама наводних смртних случајева међу страним радницима у Катару последњих година, што је подстакло нова ограничења рада на отвореном.

Прошлог месеца, када је Доха била домаћин Светског првенства у атлетици, маратонска трка за жене је одржана у поноћ, а на пунктовима су дељени сунђери натопљени у ледену воду. Особља за пружање прве помоћи било је више него учесница трке, а неке такмичарке су морали да одводе у инвалидским колицима.

Климатолог Зеке Хаусфатер напомиње да је Катар једно од подручја које се, поред Арктика,  најбрже загрева. На основу ових промена остатак света може да види шта га очекује уколико не предузме акције за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, наглашава Хаусфат.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво