Мистерија „мрље“ – изгледа као гљива, понаша се као животиња

Зоолошки врт у Паризу представио је мистериозни нови организам, назван „мрља“, жућкасто једноћелијско живо биће које изгледа као гљива, али се понаша као животиња.

Нови живи створ Париског зоолошког парка, који ће јавности бити представљен у суботу, нема ни уста, ни стомак, ни очи, али ипак може да детектује храну и да је свари.

„Мрља“ има скоро 720 полова, може да се креће без ногу или крила и регенерише се за два минута ако је пресечена на пола.

„'Мрља' је живо биће које представља једну од мистерија природе“, каже Бруно Давид, директор Музеја историје природе у Паризу, чији је део Зоолошки парк.

„Изненађује нас јер нема мозак, али може да учи. Уз то, ако спојите две 'мрље', она која је стекла знање, пренеће га на другу“, истакао је Давид, преноси Ројтерс.

„Мрља“ је названа по научно-фантастичном хорор филму Б продукције из 1958. године у којем је главну улогу играо млади Стив Меквин, а у којем ванземаљски организам „мрља“ уништава све што му се нађе на путу у малом граду у Пенсилванији.

„Знамо да сигурно није у питању биљка, али нисмо потпуно сигурни да ли је животиња или гљива“, објаснио је Давид.

Према његовим речима, „мрља“ се понаша потпуно изненађујуће за организам који изгледа као печурка јер се понаша као животиња и има способност да учи, решава проблеме, креће се кроз лавиринт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво