Трујемо реке и бацамо паре у њих

У већем броју градова организује се чишћење река и језера од смећа. Тоне најразноврснијег отпада у речним и језерским коритима, осим што их естетски руже, вишеструко угрожавају и живи свет у њима.

На левој обали Ибра у Краљеву одржава се акција уклањања отпада у коју ће се укључити локална самоуправа, грађани и око 30 ученика одељења за заштиту животне средине Средње пољопривредне школе у Краљеву.

Иако се у Ибар испуштају отпадне воде из двадесетак приградских насеља, стручњаци наводе да је вода доброг квалитета, друге А класе. Квалитету доприносе планински потоци и реке попут Студенице и Лопатнице о којима брину једино еколози.

Председник еколошког друштва у Краљеву Мирослав Павловић објашњава да је вода у кориту чиста, али да су обале пуне отпада.

„Када крене пролеће, када крену велике воде, нама се физички отпад налази поред реке. То је оно што је проблем. То је део неког нашег менталног склопа“, образложио је Мирослав Павловић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Павловић напомиње да физички отпад није тако опасан и да ћемо га једног дана очистити подизањем свести што је, сматра, најважније.

„Екологија и економија – то су исте ствари. Екологија је наука о дому, о кући, о стаништима, а економија је расподела људских средстава и производња тих средстава. Нама је у ствари река Ибар најважнији ресурс који постоји у овом граду. Све фабрике да ставимо на једно место, а на друго реку Ибар – река Ибар је важнија од свега тога“, рекао је Павловић.

Мирослав Павловић сматра да и локална самоуправа мора бити свеснија, због тога што су чисте реке нешто што се тиче свих нас.

„Река је такав ресурс да то мора да нам продре у главу, да немамо бољег и јачег ресурса. Река Ибар је заједничко добро. Постоји у свету и бољих примера од тога, на пример на Новом Зеланду, реку су прогласили живим бићем“, истакао је Павловић.

Гост Дневника РТС-а је навео да би то могло да се учини и у Србији јер би то можда био окидач који би покренуо различите организације и локалну самоуправу да учине нешто по питању заштите животне средине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво