Можда не лете, али свиње први пут снимљене како користе оруђа

Можда никада неће летети, али свиње су званично на ексклузивној листи живих бића способних да користе оруђа.

Шимпанзе, слонови, делфини, вране и, наравно, људи, су малобројне животињске врсте способне да користе предмете као оруђа. Од скора ексклузивна листа добила је још једног члана – свиње.

Током трогодишњег научног испитивања и посматрања, тим предвођен Мередит Рут-Бернстин са Института за екологију и биодиверзитет у Чилеу и француског Националног института за пољопривредно истраживање приметио је у више наврата да брадавичаве свиње са Висајских острва користе предмете из природе као оруђа да би лакше ископале своје брлоге.

Што се свиња тиче, овакво понашање је изузено необично и сигурно није инстинктивно, сматрају истраживачи, а то значи да је коришћење оруђа резултат адаптивне интелигенције и друштвеног учења.

Иако им уврежена репутација није сјајна, научници знају да су свиње веома паметне животиње.

„И сама сам била изненађена да коришћење оруђа код свиња никада није документовано. Свиње су паметне, веома друштвене и воле да манипулишу предметима. Осим тога, сваштоједи су тако да природно морају да баратају са великим бројем јестивих ствари. Све су то околности у којима коришћење оруђа помаже“, наводи Рут-Бернстин.

Тренутно истраживање подстакнуто је случајним посматрањем једног од чланова особља зоолошког врта и свратишта за угрожене врсте у Паризу. Тамо су први пут приметили брадавичаву свињу да користи оруђа.

Трогодишње испитивање објављено је у часопису Mammalian Biology.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво