Криза о којој нико не прича, човечанство остаје без кључног ресурса

Свет се суочава са бројним проблемима. Глобално загревање чини океане вишим и киселијим, политичке кризе потресају бројне земље, а претња нуклеарним сукобом све је већа. Ипак, на хоризонту се наслућује још једна криза, која, уколико свет настави да је игнорише, могла би да изазове катастрофалне последице.

Фосфор је есенцијални минерал за сав биљни и животињски свет на Земљи, па тако и за људе. Један од градивних елемената ДНК, овај основни ресурс омогућава ћелијама да преносе енергију, а када се извади из земље, додаје се ђубриву да би се повећали пољопривредни приноси.

Проблем лежи у томе што фосфор није обновљиви елемент, тренутно не постоји замена за њега, налазишта су све ређа, а потрошња све већа. Због свега тога, проблем са фосфором је све озбиљнији.

Уколико се ништа не учини на пољу смањења потрошње, група од 40 међународних стручњака је сада упозорила да ће планетарне резерве ускоро пресушити.

Само у протеклих 50 година, производња фосфатних ђубрива порасла је пет пута, а са растућом људском популацијом очекује се да се потражња удвостручи до 2050. године.

И док човечанство јури ка ивици, привредни и универзитетски стручњаци кажу да је свет потпуно неприпремљен за „фосфорну кризу“.

„Не постоји сарадња нити координација на глобалном нивоу која би гледала како на одговоран начин користити фосфор“, наводи еколог Каспер Рајцел, који проучава фосфор у воденим екосистемима и који је учестовао у прављењу извештаја.

При тренутним нивоима потрошње, неки модели показују да би у наредних 80 година могли да останемо без фосфора. Иако неке студије показују да имамо више, а неке мање времена, све се слажу да ће сигурно доћи тренутак када будемо остали без фосфора.

Док ће смањивање потрошње несумњиво бити кључ у поправљању овог проблема, подједнако важно биће и то да научимо како да га рециклирамо. Упркос томе што су САД биле водећи произвођач пре 30 година, Индија и Кина сада су преузеле примат са 45 одсто светске производње.

За читав тај период, технике за ископавање и прераду минерала нису се промениле. Ђубрива се обогаћују фосфором, који се после упија у земљу. Нажалост, фосфор се временом спира и одлива у мора и океане, чиме не само да га губимо, него и загађујемо животну средину.

Научници истичу да је преко потребна имплементација неке врсте затвореног кружног система рециклаже, јер фосфор теоретски може да се рециклира 46 пута.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво