Аранђеловац – у археолошким слојевима богато наслеђе

Све је више важних археолошких открића која допуњују историју Србије. Археолози Народног музеја у Аранђеловцу и Филозофског факултета у Београду, у близини Аранђеловца, открили су цркву из периода средњовековне Србије. До сада непознату монументалну грађевину, већу од Грачанице, коју је подигао владар из лозе Немањића. Претпоставља се да је ту било и седиште Београдске епископије у 14. веку.

На локалитету Дворине, код Аранђеловца, археолози откривају нову страницу српске средњовековне историје. Црква дугачка 27, широка 14 метара, по димензијама, начину градње и украшавања превазилази владарке задужбине тог времена. Изграђена је почетком 14 века, украшена живописом великих мајстора.

„Највероватније једну овакву монументалну грађевину могао је подићи у време своје владавине Душан, можда је већ започео као краљ, а онда наставио као цар. Оно што је занимљиво, ова црква има припрату изједна зидану са бродом. Брод је осликан, припрата није осликана. Дакле нешто се догодило и ситуација најпре личи на оно време, када се са наглом смрћу цара Душана битно мењају историјске околности“, рекао је доц. др Дејан Радичевић, руководилац истраживања.

Изграђена је у српско-византијском стилу и до њеног открића, веровало се да такви храмови нису постојали на територији, тада северно пограничне српске држави. У археолошким слојевима, богато наслеђе.

„Имамо велики број фрагмената фресака које су биле у самој цркви и оне се сада све налазе у Народном музеју у Аранђеловцу, а најлепши, односно најбољи и највећи комади су конзервирани“, истакао је Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу.

Масивни надгробни споменици, пронађени током ископавања, потврђују моћ и богатство покојника. Над рушевинама владарског храма касније је формирано гробље, названо маџарско.

„То гробље би могло да настане крајем 16. или почетком 17. века, знамо да је то гробље било овде у 18. веку и негде до половине 19. века“, рекао је Владан Миливојевић, кустос Народног музеја у Пожаревцу.

Следи доста посла за заштитаре, конзерваторе, архитекте, у откривању прецизнијих детаља раскошне грађевине. Аранђеловац и Србија добили су ново драгоцено сведачонство о до сада непознатој задужбини Немањића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво