У Швајцарској се опростили од „умирућег“ глечера

Стотине активиста за заштиту животне средине опростило се са глечером Пизол у Швајцарској, за који који се процењује да ће до 2030. године, нестати као жртва глобалног отопљавања.

Глечер Пизол, који је сада мањи од десетине квадратног километра, налази се у источном делу Швајцарске у Гларнским Алпима и повлачи се како температуре расту. 

Процењује се да ће Пизол, који се налази на око 2.600 метара надморске висине, потпуно нестати до 2030. године, пренео је Ројтерс.

„Безброј пута сам се овде попео. То је као умирање доброг пријатеља“, рекао је Матијас Хус, глациолог на Циришког универзитета, обраћајући се окупљенима.

У Швајцарској, иначе, има око 1.500 глечера. Британска агенција подсећа да је истим поводом у августу на Исланду одржан сличан скуп.

Активизам, по питању заштите климе, у порасту је у Швајцарској, где је ове године неколико десетина људи ухапшено јер су блокирали улазе у швајцарске банке, које поједини оптужују за наводно финансирање енергетских пројеката.

Швајцарска би ускоро могла да гласа о томе, да ли да та земља постане „климатски неутрална“, пошто су организатори петиције под називом „Глечер иницијатива“, скупили 120.000 потписа, неопходних да би се о томе гласало.

„Више не можемо да спасемо глечер Пизол, али ако људи буду одмах реаговали, многи од негативних ефеката климатских промена би могли да се сузбију. Урадимо све што можемо, да би својој деци и унуцима, овде у Швајцарској, могли да покажемо глечер и за 100 година“, поручио је Хус.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 22. сеп 2019, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Postoji rešenje, ali naftaši su vlast na ovom svetu.

Nemoguće je rešiti se naftaša.

(недеља, 22. сеп 2019, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Nauka

Sve je lepo objasnio Milutin Milankovic pre 100 god i dao tacne proracune kada tacno dolazi topliji period a kada hladniji i nisu to ciklusi od 5 10 20 god nego se rdi o ciklusima od 10, 20 50 hiljada god a mi smo imali prethodni ledeni period pre 12000 god

(недеља, 22. сеп 2019, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

@ resenje

najveca prevara svih vremena je globalno zagrejavanje. Zasto je D Tramp m to javno izjavio da nema osnovu za to .
Pogledajte samo izjave naucnika ako se tako mogu nazvati iz 80 tih god proslog veka koji su tvrdili da ce London biti potopljen 2000 god sa 6 m vode da ce Venecija i stotine gradova uz obalu nestati
da li nestade i jedan grad cak i najugrozenija Venecija je jos uvek na istom mestu niza za 5 cm i to ne zbog topljenja leda nego zbog reke Po kja duvi svoje korito u zalivu i teren nestaje polako zbog nadolazece vode

(недеља, 22. сеп 2019, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

@ako /onda

Drugar imas vremena potrazi radove naseg naucnika Milutina Milankovica na ovu temu pa ce ti sve biti jasno
Takodje potrazi na you tube inervjue se Milanom Stevancevicem na istu temu globalnog zagrevanja pa ce ti stvari postati jasnije

(недеља, 22. сеп 2019, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Resenje je jednostavno

Neka prestanu da voze svoje aute I smanjice zagadjenje, pa ce sacuvati prirodu za svoju decu.

(недеља, 22. сеп 2019, 19:39) - Srđan [нерегистровани]

Ako / onda

Srbiji neće da daju izlaz na more, ali izgleda da ćemo ga svejedno dobiti... Samo je pitanje vremena...