Гутерес се залаже за прекид искоришћавања фосилних горива

После лета у коме је било пожара, топлотних таласа и урагана, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је изјавио да се залаже да владе и компаније обећају, на посебном самиту о клими у у Њујорку, да ће прекинути са искоришћавањем фосилних горива.

Шведска тинејџерка Грета Тунберг и други активисти појачавају притисак на делегате уочи самита о клими, на којем званичници УН очекују да ће око 60 земаља испунити обавезе према Париском споразуму из 2015. за борбу против глобалног загревања, пренео је Ројтерс. 

„Губимо борбу против климатских промена“, рекао је Гутерес на конференцији за новинаре у среду.

„Очекујем да ће бити најава и откривања низа значајних планова за смањење емисије гасова у наредној деценији и постизање неутралности угљеника до 2050. године“, рекао је Гутерес.

„Следеће недеље на бини ће бити земље, укључујући мале острвске државе најосетљивије на пораст нивоа мора и европске нације као што су Француска и Немачка“, стоји у нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Велике економије које још увек граде или финансирају руднике угља као што су Јапан, Јужна Кореја и Аустралија неће говорити на скупу 23. септембра.

Међу онима који неће учествовати су и председник САД Доналд Трамп и председник Бразила Жаир Болсонаро, који јавно доводе у питање науку која се бави климом.

Еколошке групе наводе да самит долази у време које је од пресудне важности јер екстремне временске прилике и температуре утичу на све већи број људи у све више делова света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво