Гутерес се залаже за прекид искоришћавања фосилних горива

После лета у коме је било пожара, топлотних таласа и урагана, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је изјавио да се залаже да владе и компаније обећају, на посебном самиту о клими у у Њујорку, да ће прекинути са искоришћавањем фосилних горива.

Шведска тинејџерка Грета Тунберг и други активисти појачавају притисак на делегате уочи самита о клими, на којем званичници УН очекују да ће око 60 земаља испунити обавезе према Париском споразуму из 2015. за борбу против глобалног загревања, пренео је Ројтерс. 

„Губимо борбу против климатских промена“, рекао је Гутерес на конференцији за новинаре у среду.

„Очекујем да ће бити најава и откривања низа значајних планова за смањење емисије гасова у наредној деценији и постизање неутралности угљеника до 2050. године“, рекао је Гутерес.

„Следеће недеље на бини ће бити земље, укључујући мале острвске државе најосетљивије на пораст нивоа мора и европске нације као што су Француска и Немачка“, стоји у нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Велике економије које још увек граде или финансирају руднике угља као што су Јапан, Јужна Кореја и Аустралија неће говорити на скупу 23. септембра.

Међу онима који неће учествовати су и председник САД Доналд Трамп и председник Бразила Жаир Болсонаро, који јавно доводе у питање науку која се бави климом.

Еколошке групе наводе да самит долази у време које је од пресудне важности јер екстремне временске прилике и температуре утичу на све већи број људи у све више делова света.

број коментара 0 Пошаљи коментар