Рупа у озонском омотачу најмања у последње три деценије?

Научници процењују да би рупа у озонском омотачу изнад Анктартика ове године могла да буде најмања у претходне три деценије.

Мерење постепеног нестајања гаса, у високим слојевима атмосфере показују да се, ове године, није отворила онолико колико се то обично деси, јавља Би-Би-Си.

Коперникус служба за посматрање атмосфере (CAMS), која ради при Европској унији, наводи да је да је тренутно рупа упала мање површине него што је просек за средину септембра. Рупа се тренутно налази далеко од тачке Јужног пола.

Стручњаци поменуте службе, стациониране у Редингу у Великој Британији, предвиђају да ће се ниво озона стабилизовати у наредном периоду, чак можда и повећати.

Озон је молекул састављен од три атома кисеоника. Главна улога му је филтрирање штетних ултраљубичастих зрака. Овај гас се стално ствара и разграђује у стратосфери, то јест на око 20 до 30 километара изнад површине Земље.

Када атмосфера није загађена, овај циклус стварања и растварања је уравнотежен. Једињења која садрже хлор и бром, а резултат су људских активности, нарушавају ту фину равнотежу, те утичу на мањак озона, то јест тањење озонског омотача. Истањеност омотача најуочљивија је изнад Антарктика сваке године у септембру и октобру.

Монтреалским протоколом потписаним 1987. године забрањена је употреба и производња најштетнијих супстанци како би се ситуација побољшала.

Прошле недеље рупа, то јест екстремна истањеност омотача била је површине око пет милиона квадратних километара. У поређењу са прошлом годином у исто време, та површина је износила више од 20 милиона километара квадратних, то јест била је четири пута већа, а 2017. године површина је износила десет милиона квадратних километара.

Другим речима, ситуација се мења дрстично из године у годину. 

Услови за истањивање омотача из године у годину стварају се чим Антарктик почне да оставља зиму за собом. Хемијске реакције које утичу на уништавање озона у хладној средини стратосфере покреће повратак сунчевих зрака након хладног периода. 

Научници кажу да иако су ове године такви процеси почели раније него иначе, нагло загревање за 20 до 30 степени у вишим слојевима атмосфере их је прекинуло.

Прошле године на скупу Светске метеоролошке организације о овом проблему научници су оценили да би око 2060. године могао да се очекује повратак на стање у којем је озонски омотач био пре седамдесетих година 20. века.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво