Зелени демонстранти заузели црвени тепих Венецијанског фестивала

Неколико стотина људи, демонстрира на црвеном тепиху филмског фестивала у Венецији, захтевајући акцију у борбу против климатских промена и забрану уласка крузера у Венецијанску лагуну.

Група од око 300 људи, за револт је искористила фестивалски црвени тепих, по коме су раније прошетале филмске звезде попут Бреда Пита и Скарлет Јохансон. 

Окупљени, који носе транспаренте на којима пише „Наш дом гори“ и „Не крузерима“, су окружени полицијом.

„Желимо да се бавимо темом климатске кризе, мислимо да је то сада важније од било чега. Тражимо од звезда и познатих да заузму став. Ми остајемо овде на црвеном тепиху, нека нам се придруже. Ми ћемо протестовати и на другим местима током целог дана“, рекла је Кјара Бурати, чланица Венецијанског комитета за борбу против крузера у лагуни.

Субота, седми септембар, је последњи дан фестивала а добитник награде Златни лав, биће објављен у вечерњим сатима.

Иначе, демонстранти, међу којима су, поред Италијана, и они из других држава, су се у Венецији окупили на петодневном кампу, манифестацији посвећеној борби против климатских промена.

„Климатска криза нема границе, не можемо само деловати у окружењу у коме живимо. Сви активисти се морају борити заједно и морају бити повезани“, рекла је Сина Рајш из Немачке.

УНЕСКО је Венецију и њену лагуну уврстио у светску баштину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво