Трампов план за урагане: Бацимо нуклеарке на њих

Урагани сваке године уништавају САД, па би можда требало да бацимо нуклеарне бомбе на њих пре него што дођу до обале? Тешко је поверовати, али то је био „проницљиви“ предлог америчког председника Доналда Трампа његовим сарадницима.

Како је пренео Аксиос, Трамп је неколико пута предложио високим званичницима у Државној безбедности да истраже могућност употребе нуклеарног оружја у спречавању урагана да стигну од обале САД.

Једном приликом, након што је саслушао брифинг својих сарадника у Белој кући, амерички председник рекао је: „Схватио сам. Схватио сам. Зашто их не гађамо нуклеаркама?“

„Формирају се код афричке обале и док се крећу преко Атлантика убацимо бомбу у око урагана и пореметимо га. Зашто не урадимо то“, упитао је Трамп.

Званичници су првом човеку Беле куће рекли да ће да „истраже“ идеју. Трамп је у још неколико наврата предложио бомбардовање урагана, мада је најчешће говорио о конвенционалном наоружању, наводи Аксиос.

Оно што је посебно забрињавајуће је чињеница да Трамп није прва особа на високом положају која је предложила гађање урагана нуклеарним наоружањем.

Замисао је стара деценијама, а због тога је америчка Национална служба за океане и атмосферу (НОАА) поставила објашњење на свом сајту зашто је то лоша идеја.

Према прорачунима стручњака из НОАА, топлота ослобођена из урагана једнака је експлозији нуклеарне бомбе снаге 10 мегатона сваких 20 минута.

Да би се ослабио ураган пете категорије на другу, научници истичу да би требало додати више од пола тоне ваздуха за сваки квадратни метар површине „ока“ – више од пола милијарде тона за „око“ пречника 60 километара. Не постоји начин којим би се пребацила толика количина ваздуха.

Осим тога што бацање нуклеарне бомбе не би упалило, ураган би распршио радијацију на све стране.

„Непотребно је рећи, то није добра идеја“, наводи НОАА.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво