Трампов план за урагане: Бацимо нуклеарке на њих

Урагани сваке године уништавају САД, па би можда требало да бацимо нуклеарне бомбе на њих пре него што дођу до обале? Тешко је поверовати, али то је био „проницљиви“ предлог америчког председника Доналда Трампа његовим сарадницима.

Како је пренео Аксиос, Трамп је неколико пута предложио високим званичницима у Државној безбедности да истраже могућност употребе нуклеарног оружја у спречавању урагана да стигну од обале САД.

Једном приликом, након што је саслушао брифинг својих сарадника у Белој кући, амерички председник рекао је: „Схватио сам. Схватио сам. Зашто их не гађамо нуклеаркама?“

„Формирају се код афричке обале и док се крећу преко Атлантика убацимо бомбу у око урагана и пореметимо га. Зашто не урадимо то“, упитао је Трамп.

Званичници су првом човеку Беле куће рекли да ће да „истраже“ идеју. Трамп је у још неколико наврата предложио бомбардовање урагана, мада је најчешће говорио о конвенционалном наоружању, наводи Аксиос.

Оно што је посебно забрињавајуће је чињеница да Трамп није прва особа на високом положају која је предложила гађање урагана нуклеарним наоружањем.

Замисао је стара деценијама, а због тога је америчка Национална служба за океане и атмосферу (НОАА) поставила објашњење на свом сајту зашто је то лоша идеја.

Према прорачунима стручњака из НОАА, топлота ослобођена из урагана једнака је експлозији нуклеарне бомбе снаге 10 мегатона сваких 20 минута.

Да би се ослабио ураган пете категорије на другу, научници истичу да би требало додати више од пола тоне ваздуха за сваки квадратни метар површине „ока“ – више од пола милијарде тона за „око“ пречника 60 километара. Не постоји начин којим би се пребацила толика количина ваздуха.

Осим тога што бацање нуклеарне бомбе не би упалило, ураган би распршио радијацију на све стране.

„Непотребно је рећи, то није добра идеја“, наводи НОАА.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. авг 2019, 13:18) - van der Maare [нерегистровани]

Postoji američka izreka ..

... što je plilično bizarna koincidencija "If the only tool you have is hammer, you tend to see every problem as a nail" (Ako je jedino čime raspolažete čekić, svaki problem vidite kao ekser).
Da nije tužno, bilo bi smešno....

(понедељак, 26. авг 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Miloš

Nije to opšti pravac razmišljanja američkih zvaničnika. Najgore je odmah generalizovati. To je tipična odvala u Srbiji dosta popularnog jednog jedingog čoveka koji je do sada imao takvu ideju ili šalu o stvari zbog koje hiljade godišnje pogine. Naravno on tonsve vidi samo u brojkama izgubljenih dolara pa zat i ima takve odvale.

(понедељак, 26. авг 2019, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Sankcije

Mislim da bi Tramp prvo trebao da uvede sankcije "Uraganima"..

(понедељак, 26. авг 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Небитно је што је идеја лоша

Битно је да показује општи правац размишљања америчких званичника, при решавању проблема: "Имамо проблем? Пре него што размотримо друге опције - можемо ли га бомбардовати?"

(понедељак, 26. авг 2019, 10:28) - Dusan Nadj [нерегистровани]

bozja volja

Božju volju ne može niko prekinuti,ko god bio

(понедељак, 26. авг 2019, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Ko ih popreko pogleda odma "nuke 'em". Ma ko im bre dozvoljava tako šerifovski da se ophode sa ostatkom sveta i sa samom majkom prirodom.

(понедељак, 26. авг 2019, 09:49) - slavko [нерегистровани]

Zašto odmah nuklearke?

Zašto se prvo sa uraganima ne pogodimo? Ili ih možda čak i kupimo pa da budu naši i da nas slušaju. Pa ako to ne ide lupimo im sankcije i carine? Pa ih pomalo bombardujemo? Pa tek onda nuklearke.