Неки се радују због климатских промена

Због климатских промена одједном има много више рибе из топлијих вода и у Северном мору. То су на годишњој конференцији утврдили немачки рибари. Борци за заштиту природе се због тога хватају за главу.

Дани рибарства у Магдебургу немачким рибарима донели су наизглед добре вести: због промене климе у хладном Северном мору све се чешће затичу рибе које су иначе живеле само у топлијим водама. Реч је пре свега о плавој риби, као што су сардине.

„Али тамо је сад чак и туна“, изјавио је на састанку председник Удружења рибара на високом мору Уве Рихтер. Ако се њихов долазак настави том брзином, ускоро ће доћи тренутак када ће бити могућ и њихов комерцијални улов.

И у мору пред Бретањом све је више скуша, али и традиционалне рибе Северног мора као што је бакалар. Рихтеров закључак гласи: климатске промене јесу озбиљан проблем, али не морају све последице да буду негативне. То је музика за уши немачких рибара који већ више од пола века знају само за смањивање флоте и све мање квоте рибе коју је дозвољено уловити.

Неће бити никаквог чуда

„Добра, стара времена“ се наравно неће вратити, то је свима јасно. Нови број немачког часописа Маре посвећен је харинги која је некада кроз теснац између Данске и Шведске у толиким масама улазила у Балтичко море на мрешћење да је риба могла да се хвата руком.

Записано је чак да веслачи „нису могли да спусте весло у море од толике рибе“. Али то је био тамо негде у 11. веку и отада се много тога променило. Читава некадашња рибарска насеља на северу Немачке данас живе само од туризма.

И док се стално може чути о „испражњеном“ Северном мору, Немци истовремено једу све мање меса, а све више рибе. Kако се могло чути у Магдебургу, 2018. године је то било 14,4 килограма годишње, 300 грама више него у години пре тога. Рибу, додуше, по правилу једу у ресторанима, и претежно увезену из далеких мора, а не „домаћу“. Ипак, немачки рибари у тој миграцији риба виде шансу и за сопствену егзистенцију.

Са друге стране, борци за заштиту животне средине листом се згражавају на ту рачуницу рибара. Северно море јесте изловљено и ту нема шта да се расправља. Требало би бити изузетно опрезан како се новим уловом не би угрозио читав морски биотоп.

А када је реч о радости због доласка рибе из топлијих мора, нека се не радују прерано. Чак и ако их пре тога не потрујемо нашим отровом и пластиком, тек ће се видети како ће се климатске промене одразити на алге и микроорганизме Северног мора. Тешко је дакле давати било какве прогнозе. Зато активиста „Гринписа“, Тило Мак, позива потрошаче да једу рибу „само у посебним приликама“.

Реке и језера трпе од промене

Немачки риболовци су на својој конференцији разговарали о још једном проблему: о инвазивним врстама које су нашле пут и у немачка мора и воде. Ту се посебно истиче кинески рак Eriocheir sinensis, али и азијски из породице десетоножаца Pacifastacus leniusculu. Рибари су уочили да тај улов могу лако и добро да проју азијским ресторанима у Немачкој.

Закључак је зато да нико не може да им забрани послове у којима се не зна ко се више радује: рибари или Kинез, власник ресторана, који је добио специјалитет из своје домовине. Ипак, и даље би требало активно радити на елиминацији тих врста које у немачким крајевима често немају природних непријатеља - осим наравно човека.

И док су морски рибари задовољни климатским променама, много тмурније расположење влада међу онима који се баве слатководном рибом. Узгајалишта су још ту и добро послују, али дивље реке и језера трпе због непредвидљивог времена и честих периода дугих суша.

Нема ни снега који би се топио и редовно освежавао воду, констатује председник тог огранка, Бернхард Фенајс. Иако су домаћи узгојени шарани и пастрмке тражени и постижу добру цену, Фенајс сматра би „добродошло да људи мало више размишљају о том проблему“ .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво