Сајенс алерт: На Гренланду стање које се очекивало 2070!

Познат по својим ледницима Гренланд се у последњих месец дана топи се до сада незабележеном брзином, а букнули су и пожари, пише „Сајенс алерт“.

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година. Али до последње седмице јула топљење је достигло ниво који су климатски модели пројектовали за 2070. годину и то по најпесимистичнијем сценарију.

Ледена плоча Гренланда изгубила је 1. августа 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи започели да мере топљење леда 1950. године, известио је Вашингтон пост.

Драматично топљење сугерише да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак.

Ако се то догоди, катастрофално подизање нивоа мора прогутало би обалске градове широм света.

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава се у августу, а врхунац топљења бележи се у јулу.

Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове године премашила је рекорде. Од 30. јула до 3. августа отапање је забележено на 90 одсто површине Гренланда уз испуштање 55 милијарди тона воде током пет дана.

Екстремно топљење уследило је током најтоплијег месеца у историји док је интензивни топлотни талас харао Европом, а потом стигао и до Гренланда.

Слично натпросечно топљење забележено је у Швајцарској, ледници су тамо изгубили 800 милиона тона леда током топлотних таласа у јуну и јулу.

На Аљасци је, такође, у јулу забележено рекордно отапање леда.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво