Живети по законима природе – Авантуристички фестивал у кањону Јерме

У кањону Јерме, недалеко од Пирота, одржава се други Авантуристички фестивал. Стотинак учесника истражује природу, похађа уметничке и занатске радионице и ужива у спортским програмима.

Легенда каже да је Јерма крак митолошке реке Астреус, који опстаје до данас. Мистификацији њеног кањона допринели су и трагачи за златом, који деценијама тумарају, не би ли пронашли златну жилу.

Оно што није легенда, јесте да је кањон Јерме, једно од најлепших природних подручја у Србији. Зато је и идеја Авантуристичког фестивала побећи из урбаног гротла и, бар неколико дана, живети по законима природе.

„Одлучио сам да одем мало у природу, да дођем на свеж ваздух и да се забавим“, каже Урош Љубојевић који је дошао из Београда. 

„Правимо кућице за птице, за мале неке, врапце и тако“, рекао је Коста Поповић, такође из Београда.

„Деци се ово посебно свиђа. И само камповање је за њих доживљај, а тек када имају и неку анимацију, неке радионице, на којима они учествују, то им потпуно одвуче пажњу од телефона“, изјавила је, испред Авантуристичке мреже, Јелена Ђорђевић.

Стручњаци Завода за заштиту природе, омогућили су учесницима фестивала упознавање флоре и фауне кањона Јерме.

„Кањон Јерме је прилично интересантан што се орнитофауне тиче. Некада је то било много богатије у смислу неких врста које више немамо, као што су белоглави суп, орао брадан, бела кања. То су врсте које су нестале. Ми очекујемо да се врате, јер се с времена на време виђају неке од њих. Jош увек се популације неких птица држе, пре свега мислим на суре орлове, на сиве соколове, на жутокљуне галице“ испричао је Иван Меденица из Завода за заштиту природе.

За праве авантуристе изазов је улазак у пећину Ветрена дупка, која крије тајну о закопаном благу попа Мартина. Влашка и Гребен планина чекају планинаре, а можда је довољна и лагана шетња дуж кањона у коме река, птице и ветар праве симфонију природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи