Џошуа дрвеће би могло да нестане до 2070. године

Дрвеће Џошуа - најнеобичнија и најславнијиа биљака америчког југозапада - преживело је као врста током 2,5 милиона година у неприступачној пустињи Мохаве. Џошуино дрво, чувена врста јуке која расте у аридном делу америчког југозапада, могла би због климатских промена да нестане до краја века, објавили су научници.

Стручњаци  калифорнијског универзитета користили су се подацима Међувладиног панела о климатским променама, како би проценили утицај глобалног загревања на Џошуино дрво у Националном парку "Joshua Tree". 

Парк, који се простире кроз пустиње Колорадо и Мохаве у јужној Калифорнији, дом је највећем броју примерака те врсте, које заправо није дрво него биљка из породице агава које понекад може изгледати дрволико. 

По оптимистичном сценарију у коме би човечанство успело да ограничи емисију штетних гасова за степен, распрострањености ове врсте биљке смањила би се за 80 посто до краја века. 

Али ако се не промени ништа, модел указује на потпуни нестанак врсте која потиче из плеистоцена.

Главни аутор студије Лин Свит изјавила је за "LA Times"  како би по њиховом песимистичном сценарију температуре у парку могле да порасту у просеку за 2,8 до 5 степени Целзијуса, а падавине би се смањиле за 7,5 до 18 центиметара.

Џошуино дрво име је добило од народа Мормони који су прелазили пустињу Мохаве у 19. веку, јер их је подсећало на библијски лик Џошуе који у молитви подиже руке ка небу.

Биљка је ушла и у поп-културу захваљујући групи "U2" и њиховом легендарном албуму "Тhe Јоshua Tree " из 1987. године.

Џошуино дрво испред кога се група "U2" фотографисала за насловницу албума више не постоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво