Пластичне кесе од 2020. протеране из Београда

Град Београд ће од следеће године потпуно забранити коришћење пластичних кеса. Министар заштите животне средине Горан Триван поздравио је ту одлуку и позвао друге локалне самоуправе да следе престоницу, али, с друге стране, из Привредне коморе Србије кажу да ће та мера утицати на судбину 150 предузећа у Србији која баве производњом кеса.

„Потпуно подржавам одлуку Београда и позивам друге локалне самоуправе да се озбиљно и на овај начин ефектно позабаве овим проблемом као што то и Београд чини“, рекао је Триван Танјугу.

Министар заштите животне средине подсетио је да је само прихватањем трговинских ланаца да наплате пластичне кесе смањило њихову употребу и до 80 одсто.

Триван каже да је београдска одлука један од примера где ће се врло ефектно показати како се лако и брзо могу донети ефикасне мере за заштиту животне средине и додао да је она резултат сарадње Министарства које је кроз Закон о главном граду дало прилику Београду за овакву одлуку.

„Београд је перјаница кад је у питању заштита животне средине у нашој земљи, а у многим стварима и у региону“, оценио је министар.

Секретар Удружења за хемијску и гумарску индустрију и индустрију неметала при Привредној комори Србије (ПКС) Драган Стевановић наводи да у Србији тренутно постоји око 150 произвођача пластичних кеса који запошљавају око 2.000 радника.

Оценио је да ће мера забране пластичних кеса у Београду, које је највеће тржиште, сигурно утицати на смањење производње, као и да ће се одразити на њихово пословање.

„Производња кеса је ове године пала 39,7 одсто у односу на прошлу годину због најављених мера, али и због наплате кеса у великим супермаркетима“, објаснио је Стевановић.

Каже да за предузећа која се баве производњом пластичних кеса нема алтернативе, те ће она, ако се забрани коришћење кеса у целој земљи, стати са производњом.

Европска унија донела је меру којом се поједине врсте пластике за једнократну употребу, попут сламки и прибора за јело, забрањују од 2021. године, а министар Триван каже да Министарство прати све препоруке ЕУ.

„Ми смо спремни да то применимо код нас у Србији, а до краја ове године позабавићемо се промишљањем како то да изведемо, док ћемо следеће године најавити мере за избацивање једнократне пластике“, рекао је министар.

Драган Стевановић каже да је све то део Стратегије ЕУ за смањење пластичног отпада до 2030. године, којом су, наводи он, предвиђена ограничења у примени пластичних производа за једнократну употребу, смањење неке врсте пластике, као и мере за смањење пластичног отпада у мору.

Осим циља да се смањи пластика, а најпре она за једнократну употребу, Стевановић наводи да је државама ЕУ предложено да донесу план којим ће бити обухваћена и алтернативна решења како не би била угрожена привредна производња.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се