Десет милијарди тона леда нестало у једном дану, светска мора виша за пола милиметра

Гренланд је под ударом рекордног топлог таласа због којег је Европа претходних недеља прокључала. Више од половине леденог покривача највећег острва на свету је у процесу топљења, а само у јулу се толико леда истопило да је подигло ниво светског мора за 0,5 милиметара.

Више од 10 милијарди тона леда изгубљено је само у среду, док је све заједно у јулу та бројка 197 милијарди тона. Око 100 милијарди тона леда узрокује повећање нивоа мора од 0,28 милиметара.

 

Неуобичајено високе температуре узроковале су велико топљење леда на Гренланду овог лета, а научници истичу да ће сигурно бити изједначен, а можда и срушен рекорд из 2012. године, преноси Индепендент.

Ендру Сол, стручњак за глечере са Универзитета у Шефилду, наводи да су Гренланд и други делови арктичког појаса на удару изузетно интензивног топлотног таласа.

Као пример наводи да је средином јуна температура на источној обали острва била девет степени изнад просека за период од 1981. до 2010. године.

„Почетком јула био сам на експедицији на Гренланду где смо измерили 17 степени у хладу. Недељу дана касније на Елесмер острву у канадском Арктику било је 21 степен Целзијуса“, каже Сол.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара