Морски пужеви, европске гљиве, рибе у Јапану пред изумирањем

Међу биљним и животињским врстама које су научници превидели приликом пописивања угрожених врста налазе се морски пужеви који живе на великим морским дубинама, многе европске гљиве и половина слатководних риба у Јапану.

Црвени списак, каталог статуса очувања од више од 100.000 врста, саставила је Међународна унија за очување природе (ИУЦН), преноси Би-Би-Си.

„Многе врсте смо вероватно превидели“, рекао је Крег Хилтон-Тејлор, шеф јединице ИУЦН за црвену листу.

Њихов статус служи као упозорење, док, према његовим речима, и неке друге врсте „скачу“ ка листи угрожених категорија.

Гљиве су релативно слабо проучаване, у поређењу са многим животињама, тврди Хилтон-Тејлор: „Удруживањем стручњака и дељењем свих информација, уочили смо шаблон – број врста се смањује свуда у Европи“.

Одустајање од традиционалне испаше и интензивније пољопривредне праксе, укључујући повећану употребу ђубрива, кључни су покретачи тога, наводи Би-Би-Си.

„Гљиве су веома осетљиве на промене у окружењу, као што је загађење. Оне су прве које ће нестати. Али када нестану, нестаће и биљке које зависе од гљива, а и онда животиње зависе од тих биљака“, објашњава Хилтон-Тејлор.

Под претњом од изумирања налази се и пола јапанских слатководних риба, као и више од трећине мексичких, што научници приписују „лошем управљању“ рекама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се