Акваријум у којем не дозвољавају да угрожене врсте нестану

Годишње небригом човека нестаје на дестине животињских и биљних врста у мору. Како сачувати оно што се сачувати може показује пример Француске фондације „Маринеленд“ из Антиба која је у контролисаним условима успела да размножава корале, али и поједине врсте ајкула, пигвина, делфина и китова убица. Циљ је да се проуче природни токови и направе једнике које се могу вратити у море и тиме надоместити оно што је човек уништио.

Највећи проблем у морима је загађење, нарочито пластика и хемија које уништавају део по део Медитерана. У утробама делфина, китова убица, корњача, пронађен је пластични отпад који они не могу да апсорбују.

Зато у „Маринеленду“ раде на томе да подигну свест најмлађих о томе да заштитом света из мора од малих ногу морају помоћи планети да опстане. Ту су делфини који су не само дресирани већ могу у некој мери да комуницирају са тренерима.

Врста пингвина из Чилеа је генетски потпуно нестала, а овде је успешно репродукују и очекују да када буде довољан број јединки могу их вратити на плаже Јужне Америке. Чак и храна која се користи долази из еко-извора.

„Сваки дан потроше се тоне рибе која се купује искључиво од легалних рибарских компанија које на еко-начин изловљавају рибу без нарушавања природне равнотеже“, објашњава Флоре Жирард, тренер у „Маринеленду“.

Корали који су битни за био-равнотежу овде се размножавају природним путем. Идеја је да тамо где они нестану буду враћени.

Слично је и са китовима убицима. У аква-парку рођена су два младунчета која су се веома добро уклопила са татом и мамом да покажу шта су све научили, а тренери кажу да су они сада много лакши у другој генерацији за учење него њихови родитељи када су дошли из океана.

У овом парку су успели да репродукују најређу врсту сиве ајкуле, која постоји у Медитерану. Ова врста морског пса доживљава праву ренесансу јер је 200 јединки спремно је да се врати у море и тиме одржи еколошку равнотежу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи