Новосибирски Малдиви - отровна лепота

Сибирско језеро, које је постало веома популарно за фотографисање, заправо је веома отровно вештачко језеро направљено да би се у њега избацивао пепео из оближње електране која ради на угаљ. Из термоелектране упозоравају да језеро није безбедно за пливање.

Мирна вода тиркизне боје магнет је за све оне који жуде за савршеном фотографијом на Инстаграму. Али „новосибирски Малдиви“, како су прозвани на друштвеним мрежама, нису никаква природна лепота, већ вештачко језеро са загађеном водом.

Вода је препуна хемикалија које могу изазвати озбиљне проблеме на кожи, саопштили су из сибирске компаније за производњу струје.

„Прошле недеље пепео који смо избацили у Новосибирск 'ТЕЗ-5' постао је звезда на друштвеним мрежама. Али не смете да пливате у колектору за пепео јер је вода високо базна због соли калцијума и других оксида метала који се у њој растварају. Контакт такве воде са кожом може да изазове озбиљну алергијску реакцију“, упозорили су из компаније.

Истичу да је дно језера блатњаво, тако да је излазак из њега готово немогућ.

Због озбиљности ситуације и све већег броја посетилаца који долази на „новосибирске Малдиве“, упозорење је објављено великим словима. Како кажу, највећи ризик је уколико се упадне у воду током прављења селфија.

Вода је добила спектакуларну тиркизну боју због дубине језера и разних окисда метала који се у њој растварају.

Међутим, људи су упркос упозорењу наставили да долазе на језеро и позирају за Инстаграм.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво