Новчана помоћ за зеленију Србију, и Добрила може да се радује

Министарство заштите животне средине у овој години суфинансираће еколошке пројекте организација цивилног друштва са 50 милиона динара. На конкурс за доделу средстава који је објављен у априлу стигло је 288 пријава, а изабрано је 85 пројекта невладиних организација.

Фондација за заштиту птица грабљивица добила је 1.100.000 динара за помоћ белоглавом супу у специјалним резерватима природе Клисура реке Трешњице и Увац. Захваљујући технологији маркирања и сателитског праћења и видео-надзора недавно је младунче белоглавог супа Добрила враћена из Турске.

„Некада су људи остављали храну белоглавом супу, ми враћамо ту традицију, мислим да на тај начин можемо да помогнемо да очистимо Србију и да сачувамо ту врсту. Имамо информацију да је ових дана дошао црни лешинар привучен белоглавим супом. То је врста које је пре 70 година нестала у Србији, највећа грабљивица у Европи“, каже др Саша Маринковић из Фондације за заштиту птица грабљивица.

Поново су међу младима актуелне омладинске радне акције. Драгана Антић из Савеза удружења учесника омладинских радних акција Србије каже да су они средства добили за еко радну акцију која ће ове године бити у националном парку „Ђердап“. Ове године тема су воде. Поред тога биће засађено и 200 садница.

Ресорно министарство је за помоћ еколошким пројектима организација цивилног друштва 2017. године издвојило 20 милиона динара, а прошле године 35 милиона динара.

Министар заштите животне средине Горан Триван наглашава да су организације оправдале оно што је уложено у њих.

„Потребно је да ми помогнемо и подстакнемо још већи развој цивилног друштва у Србији. Мислим да није довољно да се само 288 организација јави, то је двоструко мање од оног што би морало да буде и због тога желим да стимулишемо и даље – и новцем и нашом отвореношћу“, рекао је министар Триван.

Међу одабраним пројектима су и Грин фест, еколошка писменост, чувари природе, нове методе сакупљања отпада, развој зелене инфраструктуре, урбане баште из дечје маште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво