Немо, Дори, Сунђер Боб, Патрик у Београду, чека се и Лигњослав

После 25 година рада и љубави према акваристици група ентузијаста је отворила Јавни акваријум и тропикаријум. Тако је Београд налик на велике светске градове пре четири године добио нову туристичку атракцију. Екипа РТС-а проверавала је каква је посета лети и како више од 1.000 тропских рибица али и корњаче, гуштери и змије подносе врућину.

Жута рибица пристигла је са Хаваја, па зато врућину у Београду добро подноси. Друштво јој прави другарица из Аустралије која је такође навикнута на тропске температуре, па су оне најмање захтевни становници Јавног акваријума и тропикаријума „Београд“.

„Што се тиче најзахтевнијих животињица за одржавање су јадрански организми, организми из Јадранског мора, и организми из наших река пошто они траже ниже температуре. Ми неке од тих акваријума најкритичнијих и хладимо. Имамо и тропске коралне акваријуме који су онако поприлично захтевни за одржавање, и ту је један пут седмично обавезна промена воде, и неко сређивање и чишћење као и аваријум са врло нежним и финим рибицама из Амазона“, објашњава Бранислав Јаковљевић, менаџер Јавног акваријума и тропикаријума „Београд“.

Рибице су стизале из готово свих светских мора и река, а ту су и корњаче, корали, тарантуле. Сви они данас се налазе у некадашњој згради месне заједнице која је претворена у зелену београдску оазу.

Пре око четири године Бранислав је са групом ентузијаста основао јавни акваријум и тропикаријум. Данас се на око 400 квадрата може наћи око 300 врста различитих рибица, корњача, водоземаца али и понека змија.

И до сада их је видело око 40.000 посетилаца, од чега су готово половина деца.

„Деца воле пиране и то је онако вечита тема шта оне раде и да ли је то онако као у филмовима или није, али воле и змије, змије и гуштере. Свакако су ту Дори и Немо. Ту су и Сунђер Боб и Патрик, Лигњослава још увек нисмо успели да организујемо, али се трудимо да га набавимо да наша деца дођу и виде. Верујте деца прво то препознају, прво препознају јунаке из својих цртаних филмова па онда гледају све остало“, каже Јаковљевић.

А деца овде најчешће долазе током школске године. Бранислав нам објашњава да лети посета опада, али да су овога пута одлучили да и то промене.

„Покушавамо да осмислимо разне активности и то шта да деца раде током лета, кад су у Београду, када су овде да дођу и да погледају. А и да деца која су из унутрашњасти када дођу са родитељима да дођу овде и да виде шта ми радимо а радимо доста лепих ствари и правимо доста еколошких радионичица“, указује оснивач овог необичног места.

Осим лекција из екологије и биологије, упознаћете и необична бића која можда никада раније нисте видели.

„Набавили смо рибу која се зове велики азијски гурами, то је вероватно риба највећи кућни љубимац у нашој земљи. Велика је као блок број 5. и тешка је 10 килограма. Набавили смо и велики број змија, имамо доста питона и имамо доста смукова. Треба да набавимо октопода, треба да набавимо хоботницу и стално деца питају за њу, постоје нека законска ограничења“, истиче Јаковљевић.

А овде нема ограничења када је реч о биљном и животињском свету. Kако настављају да проширују колекцију јавном акваријуму и тропикаријуму можете донирати понеки необични примерак али исто тако и од њих на поклон добити новог кућног љубимца. Наравно, да то нису рибице са Хаваја нити пиране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво