Упознајте Ченгфенг, најлакшу панду на свету

Панде живе тек на неколико планина у Кини, али највише их се рађа у Центру за панде у граду Ченгдуу. Погледајте како изгледа најмања панда на свету, панде близнакиње и панде тројке, али и како изгледа потпуно бела панда.

У Ченггдуу је рођена најлакша панда на свету. Младучне женке тежи само 42,8 грама, што је отприлике као једно кокошије јаје.

Најлакше младунче џиновске панде на свету и њена сестра близнакиња рођене су у одгајивачници панди у југозападном кинеском граду Ченгдуу.

„Након што је рођена велика сестра, мајка панда се умирила и почела да једе. Мислили смо да има само једну дебелу бебу. А онда је, четири сата касније, на свет дошла и малена панда“, прича Ву Конгђу из одгајивачнице панди у Ченгдуу.

Младунче по имену Ченгфенг тежи мање од четвртине килаже њене близнакиње, која има 172 грама. Такође, за трећину је краћа од своје сестре.

„Била сам затечена кад сам је видела, била је тако мала. Питала сам се како је могуће да је тако мала, кад је њена сестра крупна“, каже Ву Конгђу.

Младунче је у стабилном стању, захваљујући бризи истраживача у одгајивачници. Пре Ченгфенг, најлакша панда је имала 51 грам на рођењу 2006. године и звала се Вуји. Данас има 132 килограма.

Тројке код панди

Осим близанаца, панде могу да имају и тројке, али су права реткост. На свету постоје само једне здраве тројке панди, а најстарија очекује принову за три месеца.

Менг Менг и њена браћа Шуаи Шуаи и Ку Ку рођени су 29. јула 2014. године у Сафари парку у јужном кинеском граду Гуангџоу.

Крајем 2018, чувари Чимелунг сафари парка открили су да је Менг Менг у терању, па је послата на парење у одгајивачницу у Сичуану. Ових дана Менг Менг губи апетит, постала је лења и чешће спава. То су јасни знакови трудноће. Иако носи гене тројки, није сигурно да ће добити три бебе.

„Има више шанси да оштени тројке него друге панде, с обзиром на њене гене“, објашњава Ли Гуо, стручњак у Центру за чување и истраживање панди.

Прошлог четвртка Менг Менг је враћена у Сафари парк у Гаунгџоуу. Ако све протекне како треба, за три месеца добиће бебу или бебе.

Панде пред камерама  

Осим у одгајивачницама, панде могу да се нађу и у дивљини, а неретко и позирају пред камерама које су постављене у резерватима природе.

У провинцији Сичуан у Вуђијао природном резервату инфрацрвене камере снимиле су ретке врсте панди. Мада се неким то није допало и одлучиле су да прекину снимање.

У другом резервату природе такође у Сичуану, камере су забележиле и ретку врсту потпуно беле панде.

Панда је снимљена инфрацрвеном камером на надморској висини од око 2.000 метара. Ова панда нема црне туфне по телу, нити око очију. Судећи по снимцима, стручњаци кажу да је ова албино панда стара око две године.

Панде су велика атракција широм Кине и многи одлазе у зоолошке вртове само да би видели панде. Али разочарају се јер оне углавном дремају. Панде стално делују уморно, па можда зато имају црне колутове око очију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво