Сваке године губимо милијарде тона плодне земље

Свет годишње губи 24 милијарде тона плодног тла, што погађа милионе људи широм планете. Неопходне су хитне мере заштите и обнове земљишта, како би се обезбедило довољно хране и одрживи економски развој, упозоравају из Уједињених нација на Светски дан борбе против дезеетификације и суше.

Антонио Гутерес, генерални секретар УН-а указао је на проблем уништавања плодног земљишта и нагласио да на његовом решавању мора много да се ради, како би се, уз остале напоре у очувању природе, као циљ, достигао модел одрживог развоја. 

Светски дан борбе против дезертификације и суше, Уједињене нације су установиле су 1994. године, а ове године се у свету обележава под слоганом „Изградимо будућност заједно“.

Конвенција Уједињених нација за борбу против дезертификације, одржала је тим поводом конференцију у Турској, у Анкари, на којој се обратио представник Конвенције, Ибрахим Тијао.

Тијао је у свом говору, проблем плодности земљишта ставио у директну везу са бројем становника на планети које треба нахранити – око 7, 5 милијарди.

Три од четири хектара земље променила су свој природни састав 

Према најновијим подацима УН-а које је Тијао изнео, од свака четири хектара земље, један је остао неупотребљив, неплодан, некористан, а три су променила свој природни састав, због утицаја људи кроз пољопривреду, климатских промена, негативних утицаја на биодиверзитет. 

Подаци су упозоравајући, имајући у виду да је потражња хране на глобалном нивоу у сталном порасту.

„Пошумљавање, наводњавање, одржавање пашњака и пчеларство обнављају органску структуру тла и оживљавају локалне заједнице. Комбинацијом традиционалних вештина, и савремених технологија, до 2030. године могло би се обновити 150 милиона хектара пољопривредног земљишта“, рекао је Ибрахим Тијао.

Изнео је и податак да данас, половина светског становништва живи у урбаним срединама, да је тенденција да ће тај проценат бити све већи, па самим тим, и притисак на природне ресурсе, посебно на земљиште.

Тијао је навео да су циљеви Конвенције повећање продуктивности земљишта на 10 милиона хектара, отварање „зелених радних места“ за маргинализоване групе светског становништва и превенција уништавања земљишта, између осталог и , предвиђањем природних непогода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво