На Гренланду се у једном дану истопило две милијарде тона леда

Више од 40 одсто гренландског леда искусило је неки степен топљења, а укупан јучерашњи губитак процењује се на две милијарде тона, односно два километра кубна леденог покривача, преноси Си-Ен-Ен.

Упркос томе што је Гренланд највеће острво на свету са великим количинама леда, веома је неуобичајено да се толико леда истопи у јуну. Сезона топљења траје од јуна до августа, а највећи део се истопи у јулу.

Изненадни скок у топљењу је свакако неуобичајен, али не и без преседана, каже Томас Мот, научник са Универзитета у Џорџији, који се специјализовао за климу на Гренланду.

„Ово може да се пореди са оним што смо видели у јуну 2012. године“, рекао је Мот, објашњавајући да је то била рекордна година када је читави ледени покривач на Гренланду искусио неки степен топљења, што се десило први пут од када се води евиденција.

Рани почетак сезоне топљења може да буде лош знак, јер би то могло да значи да ће 2019. можда бити оборен рекорд из 2012. године.

Губитак великих количина снега и леда на почетку сезоне олакшава даље топљење током лета. Бели снег и лед у већој мери одбија сунчеве зраке и тиме смањује количину топлоте која се апсорбује, што умногоме помаже у одржавању леденог покривача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво