На Гренланду се у једном дану истопило две милијарде тона леда

Више од 40 одсто гренландског леда искусило је неки степен топљења, а укупан јучерашњи губитак процењује се на две милијарде тона, односно два километра кубна леденог покривача, преноси Си-Ен-Ен.

Упркос томе што је Гренланд највеће острво на свету са великим количинама леда, веома је неуобичајено да се толико леда истопи у јуну. Сезона топљења траје од јуна до августа, а највећи део се истопи у јулу.

Изненадни скок у топљењу је свакако неуобичајен, али не и без преседана, каже Томас Мот, научник са Универзитета у Џорџији, који се специјализовао за климу на Гренланду.

„Ово може да се пореди са оним што смо видели у јуну 2012. године“, рекао је Мот, објашњавајући да је то била рекордна година када је читави ледени покривач на Гренланду искусио неки степен топљења, што се десило први пут од када се води евиденција.

Рани почетак сезоне топљења може да буде лош знак, јер би то могло да значи да ће 2019. можда бити оборен рекорд из 2012. године.

Губитак великих количина снега и леда на почетку сезоне олакшава даље топљење током лета. Бели снег и лед у већој мери одбија сунчеве зраке и тиме смањује количину топлоте која се апсорбује, што умногоме помаже у одржавању леденог покривача.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 01:00) - Dejan [нерегистровани]

+ mm ili cm nivoa svetskog mora

nije neki relevantan podatak ako se uzme u obzir da gustina leda zna da odvarira i do 40 % u zavisnosti od debljine sloja (od pritiska) koji se topi. Bitniji podatak je koliko se procenjuje da se tom prilikom tecne vode dobilo u km kubnim (odnosno, za koliko mm ili cm se povecao nivo svetskog mora).

(недеља, 16. јун 2019, 00:20) - anonymous [нерегистровани]

Јел има неке нафте на Гренланду?

Можда злата или дијаманата? То амере занима, а не бели меда, фока или нека тамо клима.