Резерват у Мозамбику обележава годину од како није убијен ниједан слон

Један од највећих афричких резервата дивљих животиња, „Ниаса“ у Мозамбику, обележава годину дана од како ловокрадице нису убиле ниједног слона, што стручњаци оцењују као изванредан развој на овом подручју где је у последњих неколико година убијено више хиљада животиња.

Очигледан преокрет у резервату „Ниаса“ у удаљеном региону северног Мозамбика долази након увођења полицијских снага за брзу интервенцију и још агресивнијег патролирања, наводи се у њујоршком Друштву за очување дивљих животиња које управља резерватом са владом Мозамбика и неколико других партнера.

Упркос овом напретку, биће потребно много година да се број слонова у „Ниаси“ врати на претходне нивое, чак и ако криволов остане под контролом, преноси АП.

Агресивни криволов током година смањио је број „Ниасиних“ слонова 2016. са око 12.000 на тек нешто више од 3.600.

Мере, које је председник Мозамбика Фелипе Ниуси лично одобрио, подстакле су очекивања да ће „Ниасини“ слонови „имати истинску шансу за опоравак“, саопштило је Друштво за очување.

„Ловокрадице су последњи пут у резервату 'Ниаса' убиле слона 17. маја 2018. године“, прецизирао је председник Мозамбика.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 15. јун 2019, 18:01) - Mihajlo [нерегистровани]

Thailand

A na Tajlandu jel postoji neki dan slonova? Pa postoji, svakoga dana. Svakoga dana idu da ih jasu, maltretiraju, bodu, skacu po njima.