Тартуфе у прокупачком крају лакше пронаћи него продати

За разлику од неких других сорти печурака које могу да се купе свуда, до тартуфа је мало теже доћи. Мирослав Нешковић из Прокупља бави се обуком паса за проналажење тартуфа, а највештији у овоме је Анди.

У потрагу за тартуфима креће се наоружан стрпљењем. Неопходно је и мало среће, а и „стручна“ помоћ добро дође. 

Пас Анди расе лагото ромањоло, осим што је званични државни првак у лепоти, показао се као изузетно вешт у проналажењу тартуфа.

„За ових пола сата он је нашао сигурно 300-400 грама“, каже Мирослав Нешковић из Прокупља.

Да би пас могао да пронађе скупоцену гљиву, потребна је обука која траје око месец дана. У томе је Мирославу помогла ћеркица Јана.

„Ја му кажем: 'Анди, тражи!', кад нађе, ја му кажем: 'Донеси!', он ми донесе и дам му саламу“, описује Јана.

„Иде прво обука послушности, па онда проналажења тартуфа, тај период је најбори од три месеца па надаље. Иначе он је са четири месеца већ у шуми налазио тартуфе“, прича Андијев власник.

Оно зашта Мирослав мора сам да се побрине је тржиште.

„Све су то накупци што иде на црно преко границе и онда су доста ниже цене него иначе. Теже је да се прода него да се пронађе. Ја сам имао среће, имам пријатеље у Немачкој и Аустрији па снабдевам њих, држе ресторане“, објашњава Нешковић.

У топличким шумама има и белог тартуфа чија се цена креће од две до три хиљаде евра по килограму, а неки примерци на аукцијама достижу вредност од по неколико стотина хиљада долара.

Црни тартуф пронађен у околини Прокупља није толико вредан, али је за наше услове скуп –килограм кошта 100 до 150 евра.

Због специфичне ароме на цени је и уље од тартуфа, а Мирослав прави и ракију. За базу користи лозовачу у коју се потопе гљиве, ферментација траје шест месеци и за сада је још нема у продаји. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи