Није алармантно, али еко-систем Палићког језера је поремећен

Током протеклог викенда на Палићу се десило угинуће рибе. Ова појава није новост на Палићком језеру током лета, али поново указује на лабилан и поремећен еко-систем у језеру, због чега се оно већ годинама, не препоручује за купање.

Рибарска служба Јавног предужећа „Палић-Лудаш“ током викенда је извадила око 600 килограма угинуле рибе из Палићког језера. Неповољне временске прилике и мањак кисеоника у води допринели су угинућу.

„У ово доба године, кад прође мрест, односно почиње нагло да се повећава температура, дође до оваквих малих угинућа, то нису велике количине“, каже Тамаш Винко, стручни сарадник за заштиту природе, ЈП „Палић-Лудаш“.

Ситуација није алармантна, тврде у надлежном јавном предузећу јер је рибљи фонд у Палићу процењен на 160 тона, а највише угинуле рибе су сребрни караси, који су свакако предвиђени за излов због штетног дејства на еко-систем језера.

„Аутохтоне врсте које су иначе осетљиве нису страдале. Наравно, свако угинуће је знак да еко-систем не функционише јако добро“, наводи Тамаш.

Селективним изловом, популација сребрног караса, односно бабушке, ове године је смањена за 14 тона. Уз остале мере санације језера, попут побољшања рада суботичког пречистача отпадних вода и изградње канализације на Палићу, загађење језера треба да се сведе на минимум.

Међутим, стабилизација језерског еко-система може се догодити тек за неколико година. У међувремену, помор рибе, биће повремена непријатна појава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво