Против амброзије и дроновима

Дотле је дошло да се против амброзије боримо и дроновима. Градоначелник Београда најавио је у Барајеву овогодишње активности на терену, али и медијску кампању да би грађани сазнали како да амброзију препознају, униште и коме да се обрате ако то не могу. Ове године Град је издвојио 60 милиона динара.

Имамо месец дана да се изборимо са амброзијом, тачније да ублажимо штету од ове коровске биљке јер је искоренити лако нећемо. Кише и влага су јој пријали и сад је тренутак да се прска или што је најбоље – коси.

„Било би ми важно да ове сезоне се осети напредак у односу на претходну годину с обзиром на то да је овај проблем деценијски, да га је тешко искоренити. Ако направимо први корак, ако се ове године осети да смо направили помак напред, верујем да ћемо и наредних година се бавити озбиљно овим проблемом“, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић најавивши овогодишњу акцију сузбијања амброзије у Барајеву.

Акција ће бити праћена и медијском кампањом, односно чланцима и лецима о штетности, препознавању и уништавању.

И Завод за биоциде обезбедио је читав арсенал. Најпре три дрона који ће амброзију лоцирати на најмање 320 хектара и сва та места унети у мапе. Набавали су и два трактора за хемијско прскање на погодном терену, а и свих 26 возила која се користе за запрашивање комараца могу се прилагодити за ову акцију.

„И ове године као пример наводим да Градско зеленило на 3.000 хектара, колико они контролишу, на тим површинама нема амброзије“, истакао је Радојичић.

„Општина Барајево распрострањена је на преко 200 квадратних километара, тако да је веома тешко без помоћи Града Београда решити тај проблем. Имамо доста зелених површина на којима се неконтролисано развија амброзија“, нагласио је Слободан Адамовић, председник Општине Барајево.

Будите опрезни све до средине јула јер тада процвета, а кад процвета велика је штета, од алергије па све до оболења дисајних путева или, далеко било, фиброзе плућа.

„Први симптоми јесу свраб носа, очију, цурење носа, затим кашљање, кијање, тешко дисање и то грађани који имају проблема они их имају више година“, објаснила је Драгана Деспотовић, директорка Завода за биоциде.  

Све су теже медицинске невоље као и штете. Према речима градоначелника, у време највеће концентрације 30 одсто становништва практично је искључено из живота и са посла.

Запамтите и ово: ако на једном хектару уочите и не ишчупате само једну биљку, за две године порашће по једна на сваком метру квадратном или 10.000 биљака!

У свету постоје слични методи али су бројније колективне акције, пре свега на њеном кошењу. И кад је већ тако, није ни чудо што смо кренули на амброзију дроном. Прво ћемо је снимати, а онда је могуће из великих вештачких комараца и запрашивање.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 11. јун 2019, 09:04) - Александар [нерегистровани]

Завод

Прошле године сам звао Завод да пријавим амброзију на Дорћолу, кажу знамо за ту локацију и већ смо је уништили (наравно да нису, не бих звао да је нисам видео).. тако да, треба бити упоран и звати више пута или једноставно сам уништити, иако је јавна површина..

(уторак, 11. јун 2019, 00:01) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Треба супротно

Ту дронови не помажу, него се "клин клином избија". Постоји медицинско објашњење за то. Дакле, ваљање и добар секс у трави, где има амброзије, сигурно помажу.

(понедељак, 10. јун 2019, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

Viktorija avenija

upravo sam tu prolazio ,zaorali i isitnili zemlju a onda kamionom koji ima kao vodeni top i zaprskuje travu .Trava koja se danas koristi svuda narocito nakon gradjevinskih radova ,otporna na korove,vlagu i susu .Niti ima embrozije niti bunika ,kopriva itd.Uopste nije ni tesko ni zahtevno,potrebno je nabaviti 20ak takvih kamiona i takvo seme,traziti od poljopprivrednika i uposliti ih da izoru i iztanjiraju zemlju i to je to.Za par godina nema korova a Srbija ce izgledati po gradovima oko gradova,duz obala reka,auto puteva kao Golf teren i onda mozemo da pricamo o turizmu.

(понедељак, 10. јун 2019, 22:53) - Emmilia [нерегистровани]

Prevara

Svetska prevara za pranje para, kao i tretiranje komaraca. Pojedinci se obogate, a mi verujemo u ove šarene laže.

(понедељак, 10. јун 2019, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Pedeset godina

Pedeset godina nisam znao za nju. Nisu je pominjali.
A posle bombardovanja veliki problem.

(понедељак, 10. јун 2019, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

Pozdravljam napore za uništenje ambrozije

Ali, kako pomoći ljudima koji su super alergični na mešavinu trava, ovde nije slučaj izolirane biljke. Pravo je mučilište a lekovi više ne pomažu.