Против амброзије и дроновима

Дотле је дошло да се против амброзије боримо и дроновима. Градоначелник Београда најавио је у Барајеву овогодишње активности на терену, али и медијску кампању да би грађани сазнали како да амброзију препознају, униште и коме да се обрате ако то не могу. Ове године Град је издвојио 60 милиона динара.

Имамо месец дана да се изборимо са амброзијом, тачније да ублажимо штету од ове коровске биљке јер је искоренити лако нећемо. Кише и влага су јој пријали и сад је тренутак да се прска или што је најбоље – коси.

„Било би ми важно да ове сезоне се осети напредак у односу на претходну годину с обзиром на то да је овај проблем деценијски, да га је тешко искоренити. Ако направимо први корак, ако се ове године осети да смо направили помак напред, верујем да ћемо и наредних година се бавити озбиљно овим проблемом“, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић најавивши овогодишњу акцију сузбијања амброзије у Барајеву.

Акција ће бити праћена и медијском кампањом, односно чланцима и лецима о штетности, препознавању и уништавању.

И Завод за биоциде обезбедио је читав арсенал. Најпре три дрона који ће амброзију лоцирати на најмање 320 хектара и сва та места унети у мапе. Набавали су и два трактора за хемијско прскање на погодном терену, а и свих 26 возила која се користе за запрашивање комараца могу се прилагодити за ову акцију.

„И ове године као пример наводим да Градско зеленило на 3.000 хектара, колико они контролишу, на тим површинама нема амброзије“, истакао је Радојичић.

„Општина Барајево распрострањена је на преко 200 квадратних километара, тако да је веома тешко без помоћи Града Београда решити тај проблем. Имамо доста зелених површина на којима се неконтролисано развија амброзија“, нагласио је Слободан Адамовић, председник Општине Барајево.

Будите опрезни све до средине јула јер тада процвета, а кад процвета велика је штета, од алергије па све до оболења дисајних путева или, далеко било, фиброзе плућа.

„Први симптоми јесу свраб носа, очију, цурење носа, затим кашљање, кијање, тешко дисање и то грађани који имају проблема они их имају више година“, објаснила је Драгана Деспотовић, директорка Завода за биоциде.  

Све су теже медицинске невоље као и штете. Према речима градоначелника, у време највеће концентрације 30 одсто становништва практично је искључено из живота и са посла.

Запамтите и ово: ако на једном хектару уочите и не ишчупате само једну биљку, за две године порашће по једна на сваком метру квадратном или 10.000 биљака!

У свету постоје слични методи али су бројније колективне акције, пре свега на њеном кошењу. И кад је већ тако, није ни чудо што смо кренули на амброзију дроном. Прво ћемо је снимати, а онда је могуће из великих вештачких комараца и запрашивање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво