Отпад нема националност – Хрвати и Словенци заједно за чистије море и обалу

Више од 200 ронилаца из Хрватске и Словеније данас је у оквиру велике еколошке акције „Чишћење без граница“ чистило море на пет локација у Савудријској ували, а отпад је уклоњен с површине веће од 50 квадратних километара.

Уз луке Пиран и Савудрија чистило се крај кампа „Вели Јоже“, као и у Забратији и Башанији, јавила је Хина.

Учесници акције сагласни су да отпад у мору нема националност и да земље треба да сарађују у бризи за будућност мора, саопштили су организатори.

Државни секретар у Министарству заштите животне средине и енергетике Хрватске Марио Шиљег подсетио је да 80 одсто отпада у мору долази с копна, а да је од тога 80 одсто пластика, те истакао да је нужна едукација младих како би се смањила количина отпада у Јадранском мору. 

Подводни „улов“ ронилаца у Савудријској ували био је, између осталог, камионска гума, грађевински отпад, пластичне флаше и пластичне чашице јогурта.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Дубравко Понош каже да је, нажалост, чак 72 одсто свих вода у Европи загађено микропластиком.

Акцији су присуствовали и представници локалне власти, а Хина преноси да су пријатељство суседних земаља потврдили и Бранко Роглић, почасни конзул Словеније у Хрватској, и Божо Димник, почасни конзул Хрватске у Словенији.

Хиљаде волонтера сакупљали су пластичне производе и остали отпад међу стенама и на плажама дуж баскијске обале у Шпанији, док су рониоци чистили отпад у мору.

Волонтери у плавим мајицама уклањали су пластични отпад из ситног песка и сакупљали и веће предмете попут флаша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво