Антибиотици трују реке, најзагађенији Дунав

Реке широм света опасно су загађене антибиотицима. То показује глобална студија спроведена на више од 700 локација у 72 земље. Концентрације антибиотика превазилазе безбедне нивое на више од 100 локација. У Европи је антибиотицима најзагађенији Дунав.

Огроман део отпада који људи произведу доспева у реке и мора угрожавајући живи свет у њима. Уместо да се баца, отпад може да се искористи и рециклира, што је, за разлику од многих људи, овај делфин научио.

И његов опстанак доводи се у питање и због све већег хемијског загађења вода. Недавне анализе Дунава у Аустрији показале су присуство седам антибиотика у четири пута већим количинама од оних који се сматрају безбедним.

„Антибиотици у рекама смањују број микроорганизама, бактерија које су врло позитивне и које у ствари раде оно што ми зовемо биолошка деградабилност. Бактерије у рекама једу и детерџенте и већину органских супстанци и ако их не буде у рекама онда их неће ни појести и онда је то изузетно озбиљан проблем – пливаће све по рекама“, каже др Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију.

У Србији је крајем 2017. године рађена ванредна контрола после хаваријског загађења реке Саве када је на једном месту у Хрватској забележена хиљаду пута већа концентрација антибиотика од дозвољене.

„Ми смо радили само једанпут када смо имали најаву прекограничног хаваријског загађења и показало је да нема антибиотика у загађујућој форми на територији Србије, али од наредне године ћемо и ми уврстити анализе антибиотика у редован мониторинг. Сада смо се опремили новом опремом, имамо и нове технологије које ће нам омогућити да то и чинимо“, каже Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

За сада се у Србији пречишћава свега осам одсто отпадних вода. Само у Београду има више од 20 директних канализационих испуста у реке.

„Ми имамо и на левој и на десној обали Саве низ црпних станица којима се вода препумпава да се не би изливала директно у Саву него се усмерава према Дунаву“, рекао је Зоран Матић, директор за канализациони систем Београдског водовода и канализације.

Европска унија забранила је превентивну употребу антибиотика на фармама, а пре годину дана увела је и обавезу праћења амоxицилина, ципрофлоxацина и макролидних антибиотика као опасних и потенцијално штетних материја у природним водама.

Градски завод за јавно здравље анализира сваке недеље воду на локацијама водозахвата Макиш и Винча и повремено налазе минималне концентрације антибиотика у непрерађеној води. У води за пиће из београдског водовода, тврде, антибиотика нема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво