Нису обичне књиге, већ црвене! Нове упозоравају на угрожене птице и правокрилце

У Амфитетру Народне библиотеке Србије, у организацији Завода за заштиту природе Србије, одржан је скуп поводом промоције два нова тома из едиције „Црвене књиге фауне Србије“.

„Црвена књига фауне Србије III: Птице“ и „Црвена књига фауне Србије IV: Правокрилци“, објављене су у сарадњи Завода за заштиту природе Србије, Департмана за биологију и екологију ПМФ-а Универзитета у Новом Саду и Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Значај објављивања два нова тома из едиције Црвене књиге фауне Србије, које представљају две нове књиге од националног значаја за заштиту природе представили су рецензенти, аутори и представници издавача, који су, на основу свог богатог научног знања и својим ауторитетом, допринели и потврдили високу вредност публикација.

Скуп је отворио акдемик проф. др Владимир Стевановић, уредник „Црвене књиге флоре Србије I“, прве објављене црвене књиге у Србији, и рецензент црвених књига фауне о водоземцима, гмизавцима и птицама.

„Смисао и циљ црвених књига је да благовремено упозоре на опасност. То су непроцењиви документи који указују на реалну опасност од нестајања врста, станишта и биодиверзитета и резултат су изузетног напора и дугододишњег рада стручњака који се баве овом проблематиком“, истакао је академик Стевановић.

Да црвене књиге имају велику улогу у мерама заштите биодиверзитета, нагласио је и рецензент „Црвене књиге фауне Србије IV: Правокрилци“, проф. др Жељко Томановић, декан Биолошког факултета у Београду истаквши да „Црвене књиге нису само инветарске листе са основним биолошким подацима о врстама које су угрожене, већ инструменти који омогућавају очување и заштиту живог света и њихових станишта“ .

О значају „Црвене књиге фауне Србије III: Птице“, говорила је рецензент проф. др Оливера Бјелић Чабрило, честитајући тиму аутора и уредника на изузетном делу у коме су обрађене 352 поуздано забележене врсте птица у Србији и процењен ризик од ишчезавања гнездеће популације 255 врста и негнездеће популације свих врста.

На књигама радили и стручњаци и аматери

 У име издавача, на скупу су говорили проф др Горан Аначков, директор Департмана за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду, нагласивши да „поред истрајног и сручног рада, објавивање ових књига представља плод пожртвованости и љубави свих који су допринели њиховом изласку према природи и заштити ових врста“.

Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, указao је да је у изради Црвене књиге птица учествовао велики број како стручњака тако и аматера који су сакупљали податке на терену.

О томе како је настала Црвена књига птица и које податке садржи, презентацију је одржао Димитрије Радишић са Департмана за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду. Радишић је истакао да је за потребе објављивања књиге коришћена база података са више од 312.000 налаза које су прикупили бројни познаваоци птица и да је „нажалост, за чак 15 регионално ишчежлих врста сада прекасно, док је за неколико врста остало још мало наде“.

О Црвеној књизи фауне о правокрилцима, која је прва објављена књига на светском ниву овог типа, презентацију је одржао проф др Иво Караман са Депртмана за биологију и екологију ПМФ-а у Универзитета у Новом Саду, представљајући резултате вишедеценијских теренских истраживања широм Србије и истраживања литературних података који покривају период дужи од једног и по века аутора проф др Иве Караман, Драгана Павићевића и др Младена Хорватовића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи