Mесто где су мир пронашли Тито, Софија Лорен, Харисон Форд

Биоградска гора је једна од последње три прашуме у Европи, представља оазу мира и дар природе у којој су се својевремено одмарали председник СФРЈ Јосип Броз Тито, филмска звезда Софија Лорен, а пре неколико година се њеним стазама бициклом провозао и глумац Харисон Форд.

Омеђена планинским висовима, испресецана потоцима, увалама и језерима, украшена древним шумама и ливадама, Национални парк Биоградска гора представља прави дар природе, а налази се у нашем региону, на североистоку Црне Горе, те може бити једна од дестинација за предах на путу за црногорско приморје, али и место за одмор.

Шеф службе заштите Националног парка Биоградска гора Миле Рнковић испричао је да заштита парка датира још од 1878. године, када је шума у поклон дата тадашњем господару Црне Горе књазу Николи, а увидевши њену вредност, књаз је шуму одмах ставио под заштиту. Због тога, носи назив и Књажев забран.

Биоградска гора је смештена између река Таре и Лима и обухвата површину од око 5.600 хектара, а њена највећа вредност, каже Рнковић, је прашума која се простире на 1.600 хектара.

Једна је од последње три прашуме у Европи и представља прво заштићено подручје после Националног парка Јелоустон у САД.

„Овде све настаје и умире природним путем. Нема мешања човека и настојимо да све остане ту где јесте. Једино што морамо да ослободимо су пешачке стазе, све остало умире природним путем“, рекао је Рнковић за Танјуг.

У срцу прашуме смештено је Биоградско језеро, на надморској висини од 1.094 метара, на планини Бјеласици, која, наводи Рнковић, носи епитет најпитомије планине Балканског полуострва до чијих врхова и језера је лако доћи.

У Биоградском језеру огледа се зеленило вековне шуме дајући му зелену боју, а на језеру постоје дрвени чамци који су посебно прављени за планинска језера и у којима се посетиоци могу провозати језером.

Осим тога, у националном парку смештено је још пет језера – Шишко, Шеварине, Урсуловачко велико и мало језеро и Пешића језеро, а Рнковић наглашава да сва језера, као и Биоградско, имају своју драж и лепоту.

„Сви врхови планине Бјеласице и језера имају своју драж, али Биоградско језеро у срцу прашуме је неодољиво и једном ко дође овде, увек се радо врати“, објашњава Рнковић.

Биоградску гору је прошле године посетило рекордних 60.000 туриста, а најчешћи посетиоци су из Црне Горе, Србије, Русије, Украјине, Немачке, Француске, Енглеске.

Цене се у Националном парку Биоградска гора, каже Рнковић, нису мењале у последње две године, тако да цена улазнице износи три евра по особи, односно 1,5 евра за организоване групе и ђачке екскурзије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи