Aсфалт од гума? Што да не!

Старе аутомобилске гуме, могу се искористити, односно рециклирати и тако постати материјал за производњу такозваног гумираног асфалта.

Британска грађевинска компанија „Тармак“ саопштила је да у њеним погонима постоји могућност за производњу гумираног асфалта у којој би се употребљавале старе гуме.

Велика Британија годишње извози око 120.000 тона гуменог отпада. Нова технологија и добијање сировине од старих гума за производњу гумираног асфалта, знатно би смањиле количину отпада од гуме, наводе у компанији.

Потребна количина отпадне гуме, која се претвара у грануле, а потом користи за асфалтирање путева зависи од жељене дебљине асфалта. Стручњаци процењују да је у просеку потребно 750 гума за пресвлачење једног километра ауто-пута.

Тестирања се већ обављају и компанија је у граду Ковентрију већ направила пут дужине 200 метара који је асфалтиран новим материјалом. Локалне власти су одушевљене резултатима и желе наставак сарадње на изградњи путева од рециклираних гума.

Ипак, за сада је производња оваквог асфалта скупља од производње уобичајеног.

Међутим, поред предности које се односе на животну средину, гумирани асфалт има већу еластичност и тако апсорбовањем кретањам смањује могућност пуцања асфалта.

Овакав асфалт већ се производи у САД, где се у те сврхе годишње рециклира око 12 милиона гума.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи