Чернобиљ – катастрофа, па после 33 године – атракција

„Игре престола“ су доказале да тржиште телевизијских серија вуче целу филмску индустрију напред. И не само њу, ево новог примера – амерички „Чернобиљ“ најпре је привукао огромну пажњу и добио похвале свуда – осим у Русији, а онда је и сам Чернобиљ, баш као и Дубровник, због „Игара престола“, постао привлачан за нове туристе.

Након изузетно прихваћеног америчког документарног ТВ серијала, чак 40 одсто повећан је број резервација за обилазак Чернобиља, тврде туристички званичници Украјине.

Прошло је 33 године после највеће нуклеарне катастофе на свету, туристе дочекује тишина, осећај пост-апокалиптичне пустоши којом крстаре пси луталице, док зеленило продире у зграде без прозора и напуштене зграде.

„Чернобиљ је такав. С једне стране, то је тако отрежњујуће, с друге, само прелепо место. Видите да се природа враћа и преузима терен. Овде осећате мир и атмосферу“, рекла је Викторија Броско, туристички водич.

Агенције нуде специјалне обиласке локација приказаних у серији, укључујући бункер где је донета првобитна одлука локалних власти да се не евакуише након експлозије.

Туристи аутобусима путују из Кијева 120 километара до подручја где могу да виде споменике жртвама и напуштена села. Ручају у једином ресторану у Чернобилу.

Затим обилазе реактор број четири, који је од 2016. године покривен огромном металном куполом високом 108 метара. Дан се завршава шетњом око Припјата, напуштеног града на северу земље.

„Заправо је страшно... Јако сам импресионирана на позитиван начин све те празне зграде, то је фантастично. Осећаш као да се повезујеш са људима који су били овде и осећаш исто што и они када су морали да оду“, напомиње Каролина Масиел, туристкиња из Бразила.

Туре на енглеском језику коштају око 100 долара по особи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи