Крађа љубимаца као уносан бизнис

На несвакидашњу причу о кућним љубимцима пажњу скрећу ветеринари. Да су у питању крађе „доктори за куце и маце“ посумњали су када су почели да долазе људи са захтевима да им прочитају чип и дају податке о власницима.

Чувајте своје љубимце, јер можда ће их баш испред оближње продавнице неко украсти. Пошто са псима не могу у радњу, власници их најчешће остављају везане поред улаза.

„То користе лопови који тада прођу, узму пса и после, вероватно, у сарадњи са ветеринаром прочитају чип, уђу у базу података и на тај начин утврде ко је власник“, наводи Владимир Терзин, доктор ветеринарске медицине.

Лопови онда чекају оглас да је пас нестао како би се јавили и добили награду.

„Ја сам највећу награду коју сам видео за то 5.000 евра плус мобилни телефон пошто су људи јако емотивно везани за своје кућне љубимце“, истиче Терзин.

Украдене псе често продају, а некада и уцењују власнике.

„У случају када вас зове онај који вам је узео пса он увек наступа с причом: 'Ја сам га лечио, ја сам ово, ја сам оно, ви сте мени дужни'. Људи спреме новац за свог љубимца ако га имају или ако имају вољу да откупе љубимца или они који немају вољу да га откупе решава се тако што се чипови ваде“, прича Сања Пешић, власница осам паса.

„Убаците други чип, пречипујете пса на друго име, другог власника“, објаснио је Терзин.

Мета лопова најчешће су мали пси – малтезери, пудле, бишони, а краду чак и ротвајлере и хаскије.

„Крађа паса је постао велики и уносан бизнис. Кад украдете пет паса и за сваког тражите по 200 евра – мало ли је?“, указује Пешићева. 

По закону, крађа љубимаца је кривично дело и третира се као да је украдена покретна имовина. Ипак, многи сматрају да лопови остају некажњени па су крађе и даље честе.

„Имала сам прилике да много пута одем у нека насеља где смо једноставно 'чупали' крадене псе јер нису хтели да их врате без откупа. То је група људи која није нимало за потцењивање. Врло су агресивни и организовани“, истакла је Пешићева.

Ако вам је пас нестао, треба да одете код ветеринара који га је чиповао. Он га заводи у базу података као несталог, па ће свако ко очита чип видети да је пас тражен. Уколико сте пронашли пса, идите у најближу ветеринарску амбуланту, где ће очитавањем чипа пронаћи власника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара