Можда су ово наше последње деценије на овој планети

Као што је Мија Алексић упозоравао Славка Штимца у „Варљивом лету“ да су му то можда последњи дани у животу, тако се и у новом извештају о климатским променама наводи да су ово можда последње деценије живота на Земљи каквим га познајемо.

Комбинација све озбиљнијих последица климатских промена и човековом спором реакцијом на њих поставили су човечанство на суморан пут који води хаотичном свету, који би могао да доведе до глобалног друштвеног колапса.

То се наводи у новом извештају, мелбурншке организације "Breakthrough National Centre for Climate Restoration", који је представио Крис Бери, бивши начелник генералштаба и пензионисани адмирал аустралијске морнарице.

„Аутори су изнели сурову истину о безнадежној ситуацији у којој се човечанство и наша планета налазе. У извештају се истиче да постоји реална могућност да људски род иде у правцу истребљења“, рекао је Бери.

Један од закључака јесте да климатске промене сада представљају средњорочну претњу по људску цивилизацију и да светске владе морају да појачају своје напоре у борби против глобалног загревања.

Штетни ефекти глобалног загревања ће се одразити на мањак хране и воде у неким деловима, што ће послужити као катализатор постојећим социо-политичким нестабилностима и погоршати немир и сукобе широм света.

На основу мањка предузетих мера на глобалном плану, аутори извештаја рачунали су на сценарио да се настави са постојећим нивоима загађивања, што би до 2050. године узроковало порасте просечне температуре за три степена Целзијуса у односу на прединдустријско доба.

Топљење глечера, дестабилизација ваздушних струја и губитак монсуна

Ефекат овога био би топљење великих ледених површина, које у данашњим условима одбијају сунчеву светлост, што би додатно допринело загревању планете. Дошло би до широко распрострањеног губитка пермафроста, суша и одумирања живота у деловима Амазоније.

„Дестабилизација ваздушних струја значајно ће утицати на интензитет и географску дистрибуцију азијских и афричких монсуна, а заједно са додатним успоравањем Голфске струје доводи у питање системе за одржавање живота у Европи“, истиче се у извештају.

Северна Америка била би изложена катастрофалним климатским екстремима, укључујући пожаре, топлотне таласе, суше... Нестали би летњи монсуни у Кини, а нивои великих азијских река били би значајно нижи због губитка више од једне трећине хималајског леда.

Губитак глечера у Андима би износио и до 70 одсто, а падавине у Мексику и Централној Америци би опале за 50 одсто.

Модел у истраживању претпоставља да до 2100. године просечна температура порасте за пет степени Целзијуса у односу на прединдустријски период.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво