У купатилу открио животињу за коју се веровало да је изумрла

Колумбијски архитекта Хуан де Ро пронашао је у купатилу родитељске куће колумбијску ласицу, за коју се сматрало да је изумрла.

Да се на фотографијама ради о колумбијској ласици сазнало се тек сада, када их је похранио у базу података апликације iNaturalist, па су је ту на основу познатих података о врсти идентификовали стручњаци са Универзитета у Калдасу.

Колумбијску ласицу нико никада није фотографисао нити снимио – све до 2011. године када је Хуан, који је у слободно време аматер-природњак, током посете родитељима у њуховом купатилу налетео на њу.

Животиња је узнемирено трчала по купатилу испуштајући снажан мирис по просторији. Хуан је успео да направи неколико фотографија, пре него што је изашао из просторије оставивши врата отвореним да би побегла.

Пошто је аматерски природњак током година је сакупио приличну колекцију фотографија, а један од његових пријатеља му је предложио да их похрани у нову апликацију iNaturalist.

Испрва је идентификована као далеко уобичајенија дугорепу ласицу, али када су се укључили бројни стручњаци утврдили су, анализирајући све фотографије и бројне карактеристике познате из литературе, да се ради о колумбијској ласици.

„Мислио сам да је изумрла зато што је нисмо видели живу“, наводи Хектор Рамирез-Чавез, вођа студије са колумбијског Универзитета у Калдасу.

Читав извештај је објављен у природњачком часопису Theyra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара