Кина има ауто-пут само за бицикле!

Један од највећих загађивача на земљи, Кина, из дана у дан ради на томе да побошља квалитет ваздуха, подстиче еколошки саобраћај и рециклажу. Нека од решења тамошњих стручњака су први ауто-пут за бицикле, или боље речено бицикл-пут, јестиве сламчице за пиће које могу да замене пластичне.

Познато је да Пекинг није брдовит, па је зато бицикл омиљено превозно средство. Пекинжани су сада добили први пут за бицикле, како би се бициклистима олакшало путовање, смањила градска гужва и промовисао еколошки саобраћај.

У области Хуилунгуан на северу Пекинга живи скоро 12.000 људи који сваког дана усред саобраћајног шпица путују на посао у Шангди, растућу технолошку и индустријску зону.

Путовање им је сад убрзано првим путем направљеним само за бициклисте. Пут је дугачак 6,5 километара, а широк шест метара. Сваког сата може да прими 1.000 до 1.200 бициклиста.

„Овај део пута пролази кроз две станице подземне железнице и такође сече ауто-пут Пекинг-Тибет. Да смо га изградили на земљи, било би много прелаза, који осигуравају безбедан саобраћај“, објаснио је Ху Јонгли, заменик директора пројектног центра Пекиншке градске комисије за саобраћај.

Бицикли могу да се крећу максималном брзином од 20 километара на сат и то без заустављања, будући да нема семафора нити других препрека. Постоји осам улаза и излаза са пута. Онима који путују до посла између два дистрикта до сада је у просеку било потребно 40 минута метроом. Бициклистички пут убрзаће путовање на двадесетак минута.

Једна кинеска компанија направила је сламчице за пиће од скроба, као део борбе против великог проблема пластичног отпада. Будући да су направљене од скроба, сламчице можете скувати и појести.

Државе широм света последњих година позивају на забрану пластичних сламчица. „Старбакс“ у Шангају је међу кафетеријама које су пластичне сламчице замениле папирним, које се много брже разграђују од пластике.

„Не допада се свим гостима идеја папирних сламчица, али објашњавамо им да то радимо због будућих генерација“, каже Ђи Лингјун, кафеџија у „Страбаксу“.

Луо Џонгпинг је саградио једну од првих радионица за израду пластичних сламчица још 1993. године. Данас има велику компанију, али уколико се не прилагоди тржишту његова империја пластичних сламки могла би да се сруши. То је схватио на време, па је машине за производњу пластичних сламчица заменио оним за израду папирних. Али његова амбиција ту не стаје.

„Папирне сламчице такође имају велике еколошке трошкове. Треба сећи дрвеће и околина се загађује у процесу производње. Зато смо једни од првих који праве сламчице од скроба“, наводи Лоу Џонгпинг, председник фабрике „Сотон сламчице“.

У овој фабрици за сламчице користе материјал који може да се поједе.

„Сламчице су направљене од скроба. Суштина је у следећем – ако људи могу да једу и варе ове сламчице, и природа може такође“, поручио је Лоу Џонгпинг, председник компаније „Сотон сламчице“. 

Иако су јестиве сламчице већ у продаји, још увек раде на томе како да се успори њихово омекшавање.

Они који су на дијети можда би ипак требало потпуно да избаце сламчице из употребе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара