Од зелене пупавке прави се добра ракија

У организацији Удружења гљивара и љубитеља природе „Горун“ из Ћуприје, у селу Паљање, подно планине Кучај, одржани су 4. Дани гљива.

Председник Удужења „Горун“ Радмило Петић, рекао је да је  представљено 112 врста гљива пронађених ове године у овом крају. 

Реч је о самониклим гљивама, јестивим, али и оним мање или више отровним, онима које изазивају лакше или озбиљније стомачне проблеме, а изложба и манифестација су одржани у посебном амбијенту „Небеско брдо“, на отвореном.

Све гљиве могу бити корисне, па чак и најотровнија зелена пупавка од које се прави добра ракија, али је опрез увек неопходан, речено је на туристичкој манифестцаији у чију организацију је укључена и Туристичка организација општине.

Пристовао јој је велики број гљивара овог краја, али су дошли гости и из Власотинца, Копаоника, Рашке, Ниша, Новог Сада, Сремске Митровице, Ваљева, Пожаревца, Петровца на Млави...

Ни кратак пљусак ни мања бујица која се сручила с планине, нису прекинули манифестацију, а гостима су, испод шатора, понуђене спремљене гљиве уз ачамак од жутог пројиног брашна, кувана јаја и домаћу ракију.

У великим казанима припреман је и паприкаш са гљивама.

У оквиру свечаности одржани су стручни испити за гљиваре, којих је било пет, а у трочланој комисији били су проф. др Маја Караман, председница, проф. др Милан Матавуљ и проф. др Берислава Илић.

Свечаном отварању присустовао је и председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, председник Савеза гљивара Србије Зоран Јеленкић, председник Удружења гљивара Хрватске Бранко Бартолић, представници Удружења гљивара Грчке.

Покровитељ манифестације је Скупштина општине Ћуприја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво