После „скитње“ у Турској, Добрила поново патролира небом изнад Увца

Почетком априла била је главна медијска звезда када је авионом стигла из Турске где је из свог јата у стенама крај увачког језера одлетела прошле године. Једногодишња женка белоглавог супа Добрила, после боравка у кавезу због привикавања, данас поново лети у свом завичају.

Прво је прошетала и искусно позирала камерама, а онда кренула на промотивни лет тек да покаже да није заборавила ни завичај ни да лети иако се од повратка угојила читава два килограма. И за све то добила аплауз, симпатије и мало сете.

„Сваки дан смо се виђали и то по два-три пута дневно. Доносио само јој храну, хранио је и већ сам се спријатељио с њом, тако да колико год сам срећан зато што је Добрила успешно полетела, овај први лет овде код нас, ове године, мало сам и тужан зато што се нећемо можда виђати сваки дан“, признаје Миливоје Ремовић чувар у Резервату природе „Увац“.

Пошто је бројна колонија од преко 500 њених рођака данас мировала, сместила се убрзо на оближњу стену да их сачека опремљена сателитским одашиљачем који прати њено кретање.

„Они се препознају, друштвене су птице, имају изграђене односе међусобне, тако да се они међусобно разликују. Ми смо сада добили податке по праћењу да је почела да се враћа њена генерација која је лутала, тако да ће имати своју генерацију супова, она је у познатом окружењу“, објашњава др Саша Маринковић орнитолог Фондације за заштиту птица грабљивица.

Скитајући по Турској, Добрила се показала и као добар дипломата.

„Ова птица је удружила институције заштите природе на простору Србије и наравно Србију удружила с Турском, и та међународна сарадња показала је да заштита природе на простору Србије, односно у овом делу Европе и те како добро функционише“, нагласио је Данко Јовић из Завода за заштиту природе Србије.

Све док не напуне четири године и прођу их „пубертетске бубице“ белоглави супови радо скитају. Ови увачки стижу и до Израела, Јемена, а и у овдашњу колонију, највећу на Балкану, неретко наврате гости из других крајева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара