Читај ми!

Фасцинантно откриће у Норвешкој, пронађен најстарији рунски натпис у историји

Натпис стар две хиљаде година, пронађен у Норвешкој, један је од најранијих примера речи забележених у писаној форми. Група археолога пронашла је камен са натписом за који тврде да је најстарији рунски споменик на свету.

Равни, квадратни блок од браонкастог пешчара (везане седиментне стене) има исклесан нечитак натпис, што је можда најранији пример речи забележених у писаној форми у Скандинавији, наводи се у саопштењу Музеја историје културе у Ослу.

Археолози верују да су у питању натписи стари и до две хиљаде година и да датирају из најранијих дана загонетне историје рунског писања.

Из Музеја наводе да је натпис међу најстаријима од свих пронађених који садрже рунско писмо, као и да је откриће у Норвешкој „најстарији рунски камен на свету који се може датирати“.

„Ово откриће ће нам дати много података о употреби рунског писма у раном гвозденом добу. Ово је можда један од првих покушаја употребе тог писма у Норвешкој и Скандинавији на камену“, рекла је Кристел Зилмер, професорка на Универзитету у Ослу у оквиру којег је основан поменути Музеј историје културе.

Старији рунски записи пронађени су на другим предметима, али не и на камену. Најранији налаз са рунским писмом је на коштаном чешљу пронађеном у Данској.

Зилмерова каже да је за резбарење камена можда коришћен врх ножа или игле.

Рунски камен је откривен крајем 2021. године током ископавања гроба у близини Тирифјорда, западно од Осла, у региону познатом по неколико монументалних археолошких налаза.

Предмети у јами за кремацију – спаљене кости и дрвени угаљ – указују на то да су руне вероватно биле уписане између прве и 250. године наше ере.

„Требало нам је времена да анализирамо и датирамо рунски камен“, рекла је Зилмерова, објашњавајући зашто је јавност о открићу обавештена тек сада.

Камен димензија 32 x 31 цм има неколико типова натписа, од којих немају сви лингвистички смисао.

Осам руна на предњој страни камена исписује „идиберуг“, што би могло бити име жене, мушкарца или породице.

Зилмерова је ово откриће назвала „најсензационалнијом ствари са којом се, као научница, сусрела“.

Стену, названу Свингерудски камен по месту где је пронађен, очекује још много анализа.

„Без трачка сумње, добићемо драгоцено знање о раној историји рунског писања“, нагласила је професорка Зилмер.

Рунски камен ће бити изложен месец дана, почев од 21. јануара, у Музеју историје културе, који има највећу колекцију историјских артефаката у Норвешкој, од каменог па све до модерног доба.

Руне су знакови у неколико германских писама која су коришћена у северној Европи од античких времена до усвајања латинице. Ове графеме урезиване су на камењу и разним кућним предметима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије