Читај ми!

Ново сунце почело да гори, Кинези упалили реактор који достиже 160 милиона Целзијуса

Напредни токамак реактор на Институту за физику у кинеском граду Хефеју, познат и као Кинеско вештачко сунце, почео је са новим низом експеримената, јавља агенција Синхуа.

Нова рунда експеримената има за циљ да унапреди систем загревања вештачког сунца, које ће га учини врелијим, а истовремено издржљивијим. Тест ће трајати пола године.

Реактор је осмишљен тако да реплицира процес нуклеарне фузије који се сваког секунда одиграва на Сунцу. Од када је отворен 2006. године, реактор је постао једна од међународних платофрми за испитивање процеса фузије.

Већ је поставио неколико рекорда за дужину чувања супервреле плазме.

У јуну је постигао температуру од 160 милиона Целзијуса – око 10 пута већу од оне коју достиже језгро Сунца.

Реактор је један од три велика токамака (машине за производњу тороидалног магнетског поља за разграничење плазме) у Кини, а део је постројења Међународног експерименталног реактора, који ће постати највећи фузиони реактор на свету када почне са радом 2035. године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво